/
/ / Лалка Димитрова
Шофьорът на турския автобус, който помете двама души на пътя Бургас - Созопол се връща в ареста, решиха днес апелативните магистрати в Бургас. Решението идва след два протеста на почернените близки и последвал протест на прокуратурата срещу определението на Окръжен съд -Бургас, с което 34-годишният Камен Филипов беше пуснат под домашен арест. Той беше изведен от съдебната зала с белезници, предаде репортер на Dariknews.

На днешното заседание стана ясно, че работното обвинение срещу него може да бъде прецизирано. Към момента Филипов е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. При по-тежко обвинение той може да бъде осъден на затвор до 20 години. "Той не е съобразил скоростта, с която се е движил при дъжд", стана ясно от думите на защитникът му Веселина Василева.

От първоначалния оглед на мястото на трагичния инцидент станало ясно, че скоростта на автобуса е била около 80 км/ч, а катастрофата станала в неосветен участък и в дъждовно време. От обясненията на Филипов до момента пък е известно, че той е видял един от автомобилите, участвали в инцидента преди фаталния удар. Микробусът от междуградския транспорт бил с включени аварийни светлини в дясната лента за движение. Затова и тежката машина Филипов пристроил в лявата лента, където обаче били автомобилите на загиналите Тодоро Тодоров и Ванча Байлова, но без аварийна сигнализация. Самите те били на пътното платно без светлоотразителни жилетки. 

В случая, посочи адвокатът на Филипов, не се касае за пряк удар, а такъв между автобуса и автомобила на загиналата Ванча Байлова. По случая са назначени съдебно-технически експертизи. От прокуратурата пък съобщиха, че 34-годишният мъж има сериозни нарушения на пътя, сред които управление на МПС без регистрация и предизвикване на ПТП. За единадесетте си години зад волана, той има 11 наказания за нарушаване на ЗДВП.