/ Станимир Димитров
Прокуратурата: Няма основание да спираме дейността на завода
Борислав Сарафов
98696
Борислав Сарафов
  • Борислав Сарафов
Огромна опашка от десетки спрени камиони, натоварени с грозде чакат за да влязат в завода на „Винпром Карнобат“, в който тази сутрин нахлуха  спецполицаи, служители на прокуратура, митница и данъчната агенция.

Винпром карнобат
станимир димитров дарик радио


Порталът на винпрома е блокиран от въоръжени жандармеристи.

винпром карнобат
netinfo

Спецпрокуратурата влезе във „Винпром Карнобат” и офисите на „Сис Индустрийс”


По последна информация над 10 са задържаните.

Щетите за бюджета от нелегалната фабрика за цигари в Карнобатско са за над 70 млн. лева, съобщи на извънреден брифинг в село Венец, където се базира една от разследваните фирми директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Става дума за откритата още преди два месеца фабрика за незаконно производство на цигари в Карнобат с изключително модерно оборудване. "Работниците в нея са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката докато работят, имало е спални помещения, кухня, фитнес.

Сградата е собственост на сина на кмета на Карнобат, дадена е под наем на фирма - традиционно в такива случаи той е или чужденец или социално слаб, който не знае нищо", съобщи пък в столицата шефът на спецпрокуратурата. Дали обаче Иван Димитров  сред задържаните при акцията, Сарафов отказа да коментира.

„Провеждат претърсвания и изземвания в 12 обекта в района на Карнобат. Освен във фабриката тук, така и в още няколко други предприятия, свързани с това търговско дружество и дъщерни фирми. Това, което е основното, мога да ви кажа, е, че и към момента е задържан за 24 часа по Закона за Министерството на вътрешните работи Миню Стайков”, заяви още Борислав Сарафов.

Той обясни, че досега не са били задържани лица, тъй като заподозрените са били на по-ниско ниво в предполагаемата престъпна дейност. 
Сарафов заяви, че проверяват цялостната дейност на съответните фирми, тъй като обичайно легалният бизнес се използвал за изпиране на парите от незаконната дейност.


След акцията: Издирват семейство Арабаджиеви, разследващи намерили много пари и луксозен автопарк


Както вече съобщиха от Специализираната прокуратура, се извършва следствени действия в офиси, находящи се в във „Винтром Карнобат“ ООД, „СИС индустрийс“ ООД и „Топаз мел“ ООД.

Процесуално-следствените действия – претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари, информират от държавното обвинение.

Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г., като  реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС.

Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари - в периода 2009г.  - 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

Под ръководството на Специализираната прокуратура на 18.07.2018 г. бе установена незаконната фабрика, ползвана от престъпната група за производство на цигари, съобщават още от държавното обвинение.

Действията по разследването са възложени на следователи от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на гр.София, гр. Карнобат, с. Венец и с. Церковски, община Карнобат.

По темата, чуйте в звуковия файл заместник-главния прокурор Борислав Сарафов: