/ Дарик Бургас
И днес в 30 града на страната се състояха мирни протести в защита на семейството и срещу мерките, заложени в Стратегията за детето
"Унизително и обидно" - с тези думи Владимир Павлов, който е сред родителите, подкрепящи протестите срещу Стратегията за детото, определи отношението на управляващите към исканията им. Той е категоричен, че към гражданите на България трябва да се подхожда на първо място с уважение, а след това да бъде чуто и тяхното искане, да бъдат аргументирани публично действията на властта.

Бургаски майки смятат „Стратегия за детето 2019-2030“ за вредна и опасна

В студиото на Дарик, Павлов коментира родителското недоволство срещу приемането на Стратегията за детето 2019 - 2020 година и последвалото й замразяване, часове преди поредните протести, които се състояха в 30 града на страната.

В 18.30 часа отново стотици родители, с позиция за семейството и срещу прекалената намеса на НПО-та (доставчици на социални услуги) и държавата в семейния живот на българина излязоха на протест. Според официалното им изявление, целта им е най-вече да информират обществеността за конкретните си искания в тази посока. 

протести

"Хората в страната изразиха своята позиция единодушно и ясно, без да се стига до размирици и конфликти. Ето, защо не приемам за адекватна реакцията на управляващите, които по-скоро застанаха нападателно срещу народа.

Според официалните им изказвания, протестиращите не са наясно какво точно представлява Стратегията, не са я чели, не са я разбрали, преувеличават проблема и най-общо са заблудени. Определения, които се изсипаха върху десетки хиляди български родители.  Изключително унизително от гледна точка на правителство, което иска да бъде национално отговорно", коментира Павлов. 

"Основната градивна единица на една държава това е семейството. Бъдещето на една държава - това са децата. Да обиждаш хората, които са останали в тази държава и се борят за оцеляване на семействата си, с образователни програми и Стратегии, които им се налагат и накрая да не ги изслушаш. Напротив, да им обясниш, че нещо не са разбрали, че нещо са се объркали...

Това е недостойно. В подобна реакция, липсва морал", каза още Владимир Павлов.