/ Веселин Максимов
Бургаски майки се присъединиха към протеста на родители от няколко български града срещу „Стратегия за детето 2019-2030“, която според тях е спорен документ, отнемащ важната функция на семейството и поверяващ я  в ръцете на социалните работници.

Трябва ли държавата да се намесва, ако родители крещят и заплашват децата си?

Те смятат, че текстовете в документа, който ще бъде обсъждан в Министерския съвет в края на май, са „напълно неприемливи“. В някои от положенията детето може да бъде отнето от семейството по всяко време, без съд и само по усмотрение на инспектиращи държавни служители.

Друга точка постановява, че държавата е тази, която има право да оценява и диктува на родителите задължителни методи за възпитание и грижа за децата и правата на подрастващите са по-висши от тези на родителите, към които се подхожда с презумпция за виновност.

Стратегията за детето не противопоставя правата на децата и родителите

При всеки случай на конфликт в семейството, децата са инструктирани да се оплакват на учител, психолог или детски омбудсман, а специален „телефон на доверието“ ще приема абсолютно всякакви сигнали, също и непроверени и подадени от анонимни източници.

Родители се противопоставиха на новата стратегия за детето

Майките от Бургас са силно притеснени и от факта, че в Стратегията е заложено Джендър обучение още от детската градина и в нея е разписано то да продължи и по-нататък в училище. Те твърдят, че българите не я вземат насериозно, защото не вярват, че ще бъде одобрена, а това е опасно.

Можете да се присъедините към техните тревоги и да им окажете подкрепа във Фейсбук групите:

НЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО 2019-2030 https://www.facebook.com/groups/344827183050805/

Не на Стратегията на детето 2019-2030-Бургас https://www.facebook.com/groups/556536754755574/