Мирослав Илчев се занимава с подводен риболов от 15 години
Мирослав Илчев се занимава с подводен риболов от 15 години
Лаврак, ципура, спари и минокоп уцелва харпуна на Мирослав Илчев. Готвят пищния улов в "Левант"
Мирослав Илчев за екзотичните риби в Черно море
101338
Мирослав Илчев за екзотичните риби в Черно море
  • Мирослав Илчев за екзотичните риби в Черно море
Черно море има екзотични риби, при това далеч по-вкусни от средиземноморските им видове - ципура, лаврак, морски хиени, спари, по-големи лефери, минокоп. За хора, които сериозно изучават поведението на рибите, стигат до отдалечени и дълбоки места, доста често се случва да намираме от тези риби.

Многобройни пасажи могат да бъдат видени", сподели за Дарик Мирослав Илчев, състезател по подводен риболов от КПР "Несебър". 

левант

левнат

левнат

Той ловува с харпун из морското дъно от 15 години, а през 2018 беше част от националния отбор на България, който представи страната ни на Световното в Португалия.

Голямата му страст са лавраците, които никак не са лесни.

Подписаха договора за модернизация на рибарското пристанище в Несебър

Причината - трудно се откриват, крият се на големи дълбочини и са плашливи. Излизали на по-достъпни места само в бурно море, когато е опасно да се гмуркаш. За Мирослав Илчев, който практикува екстремен спорт, именно това е голямото предизвикателство.

"Подводният риболов е опасен спорт. Нямаш право на грешка, защото резултатът може да бъде фатален. По-опитните гмуркачи са запознати и преценят внимателно риска.  Аз лично съм в морето във всяка свободна минута, а в бурното влизам за лавраци", допълва Мирослав.

левант

левант


От началото на годината той е успял да хване не един и два лаврака. "Винаги, когато има слука с хубава риба се събираме на едно определено място да ни я приготвят.

Причината е, че и лаврака, и ципурата, и минокопа са ценни риби и е важно как се приготвят, иска се майсторство. Затова ги носим в ресторант "Левант" в Равда до началото на лятото, а след това и в ресторант "Левант" до Елените. Майсторски улов, майсторски приготвен и гарниран с разказите на рибари и гмуркачи", разказва още Мирослав Илчев.

Малцина знаят за тези дарове на Черно море. "Тези риби са много по-вкусни в нашите води, отколкото същите видове в Средиземно море. Там вкусът им е по-тръпчив, ципата по-плътна и се хранят с изкуствена храна", пояснява Илчев.

Категоричен е, че рибата уловена с харпун е в пъти по-полезна и качествена за трапезата, тъй като умира светкавично и кръвта й изтича. Категоричен е и за друго - хубавият пресен улов, трябва задължително да се приготви от майсторите на ресторант "Левант" за да се усети вкуса на истинското удоволствие от качествената морска храна, уловена със страст, приготвена с любов и сервирана с вълнуваща история.

Повече по темата, чуйте в звуковия файл от Мирослав Илчев: 

левант