В лютата зима: Розови фламинги крачат из езерата
В лютата зима: Розови фламинги крачат из езерата / Сн. Ивайло Димчев

Сред големите ята на зимуващи водолюбиви птици в района на Бургаските езера бяха разпознати розови фламинги, които са редки посетители в България. В огромни числености в момента край морето са зимуващите гъски.

Между ятата на голямата белочела гъска са наблюдавани и хиляди индивиди на световно застрашената червеногуша гъска. Експерти на БДЗП, работещи в района на Бургаските езера, видяха и първите за сезона две малки белочели гъски, които също са световно застрашен вид, много рядко наблюдаван у нас.

Интересните наблюдения бяха направени в Бургаските езера по време на съвместни проверки на експерти на Българско дружество за защита на птиците и служители на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) за следене на нарушения на Закона за лова и опазването на дивеча и Закона за опазване на биологичното разнообразие, както и за спазването на забраната на Министерството на земеделието и храните за лов на птици на територията на цялата страна за спазване на Закона за лова и опазване на дивеча.

В посетените места от екологичната мрежа Натура 2000 по време на проверката не са регистрирани нарушения на Закона за лова и опазването на дивеча и Закона за опазване на биологичното разнообразие.

Проверките в защитените зони - Атанасовско езеро, Бургаско езеро, Мандра-Пода и Поморийско езеро ще продължат и през следващите дни, но ще бъдат разширени и ще обхванат и други влажни зони в страната, като Дуранкулашкото езеро и района на Шабленското езеро.