детска градина
детска градина / iStock/Getty Images
Значително намаление на таксите за детска градина и ясла в Бургас поиска общинският съветник от БСП Христо Панайотов, който внесе за разглежда докладна записка с предложени корекции в наредбата за местните данъци и такси.

Ако съветниците гласуват предложението положително то бургаските семейства ще плащат с 30% по-малко за забавачница. Панайотов се аргументира с това, че Бургас държи първенството по най-скъпи детски градини в областта, а родителите заплащат и за времето, в което децата не са в детските градини по различни причини. Това пък от своя страна, разяснява Панайотов, противоречи на текстовете в Закона за народната просвета.

За разглеждане от компетентните комисии и последващо гласуване от общинските съветници в края на февруари, той предлага такса за детска градина да не се начислява, ако детето е отсъствало и има писмено уведомление за това.

Такса да не се заплаща и за времето, в което детската градина е била затворена заради ремонт, авария, карантина и прочее, настоява още Панайотов. В това число влиза и периодът 1 юни – 31 август. „Това е подпомогне младите семейства с малки деца. От друга, така няма да се допусне плащане за неизползвана услуга“, пише в докладната си записка общинският съветник.