/ Снимка:PianoStrings Vienna
Неповторимо съприкосновение с необятния свят на музикалния гений за почитателите на симфоничното изкуство - С този жест към ценителите на високата музикална култура започват Дните на Австрия в Бургас. Началото ще постави филхармоничен клавирен квинтет PianoStrings Vienna.

На 13 юни започват Дните на Австрия в Бургас

На 13 юни в театър „Адриана Будевска“ изпълнителите ще представят музикален прочит на най-красивите страници от европейското класическо изкуство. От дуо, през клавирно трио, струнен квартет или клавирен квинтет -  с еднаква лекота и съвършенство, ансамбълът ще въвлече публиката във вълнуващо пътешествие из музикалните шедьоври.
 
Членовете на квинтета са:
 
Клеменс Флидер, роден през 1988 г. във Виена, учи цигулка в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и в Университета „Моцартеум“ в Залцбург. От 2009 г. е член на оркестъра Тонкюнстлер Долна Австрия, от 2013-2018 г. има договори в оркестъра на Виенската държавна опера и Виенската филхармония, както и ангажименти по заместване в оркестъра на Виенската държавна опера, оркестъра на Hofmusikkapelle, Виенския симфоничен оркестър и Виенския камерен оркестър.
 
Харалд Крумпьок е роден през 1968 г. във Виена. Първите си уроци по цигулка той получава на шестгодишна възраст. През 1984 г. започва следването си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. През 1993 г. е приет в оркестъра на Виенската държавна опера, а от 1996 г. е член на Виенската филхармония. От 2006 г. свири и в оркестъра на  Hofmusikkapelle.
 
Роберт Бауерщатер е роден през 1971 г. в Линц. Учи виола в Университета за музика и сценични изкуства във Виена (2000 г. завършва с диплома с отличие). От 1998-2001 г. Роберт Бауерщатер е член на оркестъра Тонкюнстлер в Долна Австрия. От 2001 г. е член на оркестъра на Виенската държавна опера. През 2004 г. става член на Виенската филхармония и е водач на виолите.
 
Едисон Пашко е роден през 1973 г. в Корча (Албания) и получава първите си уроци по чело в родния си град на шестгодишна възраст. След като завършва гимназия в Корча, следва виолончело в Академията за музикално изкуство в Тирана. Година по-късно започва следването си в Музикалния университет в Грац. От 2000 г. работи като заместник в оркестъра на Виенската държавна опера и във Виенската филхармония. От 2009 г. е член на Виенската държавна опера.
 
Сребра Гелева учи пиано в Университета за музика и сценични изкуства във Виена (диплома с отличие), в Университета в Тросинген и в Juilliard School New York. Нейният интерес към камерната музика - в началото на музикалната ѝ кариера вдъхновен от общите изяви с брат ѝ, цигуларя Веселин Гелев - продължава в дългогодишното сътрудничество с квартета Лиси, триото Кол и виолиста Роберт Бауерщатер. От 2001 г. преподава във Виенския университет за музика и сценични изкуства.
 
 
Програма:
 
Ервин Шулхоф                     От: Пет пиеси за струнен квартет       
(1894-1942)                                     Alla Czeca (molto allegro)
                                               Alla serenata (allegretto con moto)
 

Йоханес Брамс                      Клавирен квинтет фа минор, оп. 34
(1833-1897)                                     1. Allegro non troppo
2. Andante, un poco adagio
3. Scherzo. Allegro-Trio
4. Finale. Poco sostenuto-Allegro non troppo
 
 
Херберт Вили                                 Кайрос в Хронос 1756/1956 за струнно трио
(1956)                                     (2005)
I Secco e nobile
II Allegro
III без указване на темпото
IV Espressivo, dolce
 
Роберт Шуман                      Клавирен квинтет ми бемол-мажор, оп. 44
(1810-1856)                                     1. Allegro brillante
2. In Modo d’una Marcia. Un poco largamente 
3. Scherzo. Molto vivace
4. Allegro ma non troppo
 
Събитието се провежда в рамките на 23-те Австрийски музикални седмици, които тази година са посветени на 140 години от установяването на дипломатически отношения между Австрия и България.
 

Програмата на фестивала ще продължи през следващите дни в експоцентър "Флора" със следните събития:
 
17 юни /понеделник/

18:30 часа - зала 2
Прожекция на филма "Гуча"
Жулиета, бяло момиче, се влюбва в смуглия Ромео - виртуозен тромпетист от цигански оркестър. Баща й Сачмо, лидер на съперническия бенд от бели музиканти, никак не се радва на цвета на кожата на Ромео. На предстоящия Фестивал на тромпетистите Ромео ще трябва да докаже на Сачмо, че талантът му го прави подходящия човек за неговата дъщеря. Сачмо е склонен да превъзмогне предразсъдъците си и да даде дъщеря си на младия ром, ако той докаже, че е по-добър от него. Нещата се усложняват, когато Роки - полубратът на Ромео, подкупва членовете на оркестъра да се застъпят за него пред баща му, и той, а не Ромео, да свири като водещ тромпетист на състезанието.
 
19 юни /сряда/

19:00 часа - зала 2
Театрална постановка на НЕГ "Гьоте" - Бургас
Тема: "Мисли и действай зелено!"
Заглавие на постановката: "30 минути!"
 
20 юни /четвъртък/

18:30 часа - зала 2
Учители и ученици представят "Виенски класици"
С участието на:
Даниела Георгиа – Стоянова - актриса
Красимира Кръстева - флейта
Симеон Кавалджиев - - кларинет
Благовеста Рядкова - пиано
Ученици от НУМСИ "Проф. П. Владигеров" - Бургас