Милена Ангелова – старши перфузионист към МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургас и Управител на Сдружение на специалистите по кардиоваскуларна перфузия в България.
Милена Ангелова – старши перфузионист към МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургас и Управител на Сдружение на специалистите по кардиоваскуларна перфузия в България. / МБАЛ Сърце и мозък
УМБАЛ „Сърце и Мозък“ Плевен получи акредитация за програма за обучение на специалисти по кардиоваскуларна перфузия от юни 2019 г.  Управителят на Сдружението на специалистите по кардиоваскуларна перфузия в България – Милена Ангелова, сподели, че: „Ползите от програмата са за всички перфузионисти в страната, защото чрез нея имат възможност да получат най-високото призвание в областта, а именно – европейски сертификат, и по този начин стават пълноправни специалисти“.
 
Първоначално Милена Ангелова завършва акушерство, но се насочва към кардиохирургията, когато през 2005 г. разбира, че във Варна предстои да се открие клиника по кардиохирургия. Предлагат ѝ да започне обучение за перфузионист. Обучава се и работи две години във Варна, след което четири години в МБАЛ „Токуда” София. От откриването на Кардиологичен център „Понтика” през 2011 г. в Бургас тя е част от екипа му, впоследствие работи в Сити Клиник и Аджъбадем Сити Клиник. Към настоящия момент е част от екипа на МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Бургас.

Менторът към програмата за обучение на перфузионисти Драгомир Драгнев от УМБАЛ „Сърце и Мозък" Плевен е и делегат на Сдружението към ЕВСР. Двамата с Милена Ангелова са от първите ученици на проф. д-р В. Данов – директор на Български Кардиологичен Институт и медицински директор на МБАЛ „Сърце и Мозък“ Плевен и Бургас. През 2010 г. двамата завършват курс за работа с машини за извънтелесно кръвообращение., проведен от английски специалисти в УМБАЛ „Света Екатерина“, гр. София.
 

/

Условия за записване в програмата за обучение :

Кандидатът да бъде назначен на работа като действащ перфузионист и да е работил поне 6 месеца като такъв, както и да е член на Сдружението на специалистите по кардиоваскуларна перфузия в България.
 
Сдружението има 38 членове от 39 активни перфузионисти в България. Към момента в програмата има записан един студент, а напролет ще има още трима. Академичният комитет на учебната програма включва проф. д-р Владимир Данов, доц. д-р Сотир Марчев, д-р Алим Исмаилов и д-р Десислава Петрова, д-р Петър Узов, д-р Йордан Красналиев, д-р Олга Янева, д-р Нестор Петров, д-р Ивайло Ненов, д-р Здравко Димитров, д-р Цветан Градинаров и д-р Стоян Иванов.
 
Обучителната програма за перфузионисти за европейски сертификат с база МБАЛ „Сърце и Мозък" гр. Плевен получи акредитация от ЕВСР за възможно най-дългия период, а именно пет години. Това се случи след посещение на място от представители на ЕВСР, които оцениха програмата, базата, менторите и обучаващия се. След тази акредитация, всички активни перфузионисти в България, членове на Сдружението, ще получат европейски сертификати.