Учредиха съвет по  демографските и етническите въпроси
Учредиха съвет по демографските и етническите въпроси / netinfo

Първото учредително събрание на Областния съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси се проведе днес в Бургас. По закон председател на Съвета е областният управител Любомир Пантелеев. В неговия състав влизат заместник кметове и секретари на общини от цялата област, представители на етнически организации, на държавни структури, неправителствени организации.

Областният съвет по етническите и демографски въпроси е консултативен и координиращ орган, който подпомага работата на губернатора  в провеждането на държавната политика по отношение на тези въпроси. Съветът представлява част от хоризонталната структура на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси към Министерски съвет.

Той ще съдейства за сътрудничеството и координацията между държавните и местни органи и сдруженията на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства и други сдружения, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, работещи в областта на междуетническите отношения и демографското развитие.

На днешното заседание бе приет състава на Съвета и правилник за дейността му.