Училищен директор против стачките
Училищен директор против стачките / Красимир Калудов

Директорът на ОУ „Братя Миладинови” Бочко Бочев категорично се обяви срещу учителската стачка на 15 септември.

Педагогът е общински съветник, носител на награди от Министерството на образованието и науката.

В интервюто за Дарик нюз той разкри аргументите си против синдикалния протест.

Ще съвпадне ли първият учебен ден с очакваните стачни протести на учителите?

Аз и моите колеги смятаме, че на този етап българският учител не се нуждае от стачки. Времето доказа и показа, че стачките се провалят като идея и настройват обществеността срещу педагозите, а те не заслужават такова отношение.

През последните 17-18 години се провеждаха какви ли не протести, символични , ефективни, седящи, мълчаливи...резултатът от тях е нулев, а ефектът е отрицателен.

По този начин не може да се гради имидж и обществен авторирет на нашето съсловие.

Синдикатите трябва да защитават българския учител, да работят за неговото утвърждаване и да повишат благосъстоянието му по друг начин.

Това може да стане като се преговаря с правителството тогава, когато се формира бюджета и да се въведат критерии, по които да се оценява нашата работа.

Кога може да бъде въведена тази промяна?

Толкова години се говори за въвеждане на различни варианти на критерии. Имаше предложение за влизане в сила на петстепенна скала, която би квалифицирала учителите на „младши учител”, „учител”, „старши учител”, „методист” и т.н , но явно някой по върховете няма желанието да направи така ,че учителят да се чувства спокоен на работното си място, да има стимул, мотив да работи и да израства. Това, което се прави в момента също не е удачен вариант, защото синдикатите и правителството провеждаха толкова много заседания на кръгли маси, а в крайна сметка на нас директорите на училища ни спуснаха срок от три дни да изберем комисия, която да подготви критерии към десетте показателя, определени на национално ниво, и по този начин да се формира заплатата. Основен двигател и оценител на увеличението е директорът. Времето е много кратко и прогнозрам, че пак ще се получи напрежение между колегите, а то е в ущърб на децата.

Ще има ли стачка в училище „Братя Миладинови”?

Синдикатите и да призоват за стачка, ние няма да стачкуваме. Не е това начинът да се работи за подобряване на доходите на учителите

Все пак правителството увеличи заплатите с 10% от юли месец. В този смисъл критиките ви не са ли неоснователни?

На думи заплатите бяха увеличени, но се получава поредната гавра с учителите. Повишението беше заложено в бюджета, но с изискването всеки учител да има отработени десет работни дни през юли или август. Много добре се знае, че учителите или поне поне 80% от тях са в отпуск в този период и влизането в сила на това увеличение реално ще се усети чак през октомври или ноември и аз самият не знам вече.

Как ще коментирате предложението за въвеждане на допълнителни часове в събота за изостанали ученици?

Това не е добър вариант. Не виждам как ще се накарат насила учиниците да учат в събота. Може да има допълнителни форми за обучение след часовете , които децата биха посещавали с удоволствие. Смятам, че това предложение ще отпадне.