Снимка: АС - Бургас
Снимка: АС - Бургас
Ученици от 11 клас на ПГРЕ „Г.С.Раковски“ присъстваха на въззивно наказателно дело от общ характер в Апелативен съд – Бургас. Ръководител на групата от гимназията беше г-жа Дора Петкова, преподавател по учебните предмети от цикъл „Философия“. В Деня на отворените врати младите хора имаха възможност в реално време да проследят действията на съда и страните по време на съдебно заседание. Преди да влязат в съдебна зала те бяха информирани за предмета на делото и подадените срещу акта на първата инстанция протест и жалба.

След съдебното заседание 18-годишните гимназисти бяха поздравени от председателя на съда - съдия Деница Вълкова, която беше и председател на съдебния състав. По време на срещата в залата присъстваха и членовете на съдебния състав - съдиите Галина Тодорова и Петя Петрова. Съдия Вълкова обясни на учениците, че щом съдебният процес не е приключил, то няма как да има коментари и да се разискват детайли от делото. Това става само след като съдът постанови своя акт и го публикува на сайта на институцията. Докато делото е висящо могат да се разясняват само процесуалните действия на съдебния състав и страните, участващи в съдебното заседание.

Тя напомни, че съдебните заседания са публични и всеки би могъл да проследи един съдебен процес, като уточни, че законовото изискване е лицата да имат навършени 18 години. В хода на разговора призова учениците да бъдат активни граждани и винаги лично да се информират за работата на държавните институции. Най-лесният начин за запознаване с правомощията и актовете на всяка една институция - съд, прокуратура, полиция, община, областна управа и др. са официалните им страници в интернет.

“Много често се чуват гласовете за това как съдът не работил в срок или не работи адекватно. Напротив, аз винаги призовавам да се четат съдебните актовете, а не просто да се информирате от медиите за резултата от делото. Трябва да се познават правомощията на една институция, за да знаете, кога и в какви случаи може са се намеси и каква е процедурата това да стане“, посочи председателят на бургаския апелативен съд и допълни, че много важна роля имат и педагозите за формиране у младите хора на доверие към държавните институции.