МВР обяви обществена поръчка за 200 000 лв. за доставката на кучета от породите белгийска и немска овчарка.
МВР обяви обществена поръчка за 200 000 лв. за доставката на кучета от породите белгийска и немска овчарка. / netinfo
МВР обяви обществена поръчка за закупуване на още 20 кучета - 13 женски и 5 мъжки от породите белгийска и немска овчарка, които да подсилят състава за охрана на границата. Вътрешното ведомство ще плати за четириногите близо 200 000 лева.

От документите от обявлението става ясно, че министерството ще откаже покупка на животни с неуравновесен характер, като изрично е посочено, че не се препоръчва тип на нервната система „холерик“, „меланхолик“ и „флегматик“.  Налага се извода, че с приоритет ще са четириногите със сангвиничен темперамент – с ведър характер и интерес към нови предизвикателства.

В обществената поръчка е подчертано, че се изисква кучетата да са с „изявени работни качества (интерес към апортировъчен предмет (б.а. любима играчка, използвана за поощрение) и да проявяват активно-отбранителна реакция при нападение). Важно условие е, новопостъпилите да са с родословие, документ за доказан произход и идентификационен чип.

 „Към момента племенния материал, с който разполага секторът е съставен изцяло от породите Немско овчарско куче и Белгийско овчарско куче (Малиноа). С доставката на нови кучета се цели обогатяване на генофонда на наличното племенно стадо, с цел избягване на близкородствено развъждане. Тази дейност е свързана с вземането на спешни мерки за справяне с миграционния натиск по външните граници на Европейския съюз“, се казва дословно в обявлението.
 
В края на август т.г. МВР обяви и поръчка за доставка на 28 000 кг храна на за служебни кучета на Главните дирекции “Национална полиция” и “Гранична полиция”, които са ангажирани в охраната на границата и летищата.

Средствата са осигурени от европейските програми за ограничаване на миграционния натиск на външните граници на ЕС.