Талантливи бургаски деца с шанс за участие в Танцова работилница 2012
Талантливи бургаски деца с шанс за участие в Танцова работилница 2012 / netinfo

2 талантливи деца в неравностойно положение от Бургас могат да получат стипендии от Американското посолство в България за участие в проекта „Танцова работилница 2012", това съобщават от фондация „Танцово изкуство - Илиев". За провеждане на кратко прослушване на 23-ти март / петък/ в Бургас пристигат артистичният й директор Петър Илиев и Розалина Лъскова, неин изпълнителен директор. Те ще посетят Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" като част от обиколката си в средните училища по изкуство в страната, в които се преподава танц.

„Танцова работилница 2012" е международен културен проект, който се провежда за 5-ти пореден път. Той е инициатива на Фондация „Танцово изкуство - Илиев" и Фондация „Америка за България". Тази година проектът ще се осъществи от 9 до 15 април 2012 г. в София.

Специално за инициативата в България пристигат световно утвърдени американски хореографи, които ще преподават на младите български танцьори в 5 различни стила: балет - стил Баланчин, бродуейски джаз, модерен танц, хип хоп и характерен танц. Те ще изберат и стипендианти сред най-добрите ни млади таланти за интензивно лятно обучение в известни американски танцови училища и компании.

От 2008 г. досега в „Танцовата работилница" са участвали повече от 350 танцьори от България, Черна гора и САЩ. Над 20 млади български таланта са получили стипендии за обучение в САЩ. Стипендианти на проекта работят към момента в Националната опера, в Държавния музикален и балетен център, в Държавната Опера - Русе, в танцови театри и компании в Германия, Италия и САЩ.