В чест на празника под балоните с цветовете на знамето се вееха луканки.
В чест на празника под балоните с цветовете на знамето се вееха луканки.
Заради африканската чума - тази година вместо свинско, в колбасите - магарешко
Смели кайма с машинката на едрата решетка.
Сложи и сол, и чер пипер, и кимион на вкус.
Във стария леген омачкай всичко смело,
и яко с кеф го натъпчи в говеждото черво...
 
А после, после точи здраво с бирена бутилка
и когато вече е готов,
суджука си нИдей жали
На празника в Кошарица го занеси
и на журито суджука дай си да го оцени!

 
Кошарица Ден на суджука


Тази култова балада, сътворена от неизвестен за широката публика талант, се превърна в химн на Кошарица днес, когато несебърското село отбелязва официалния си празник – Денят на суджука. Честванията се провеждат за десета поредна година и бяха ознаменувани с всенародна дегустация на 100 килограма от най-вкусната мръвка на север и на юг от Бургас и руйно вино на корем.

Фестивалът на домашната наденица привлече стотици почитатели на мезето, сред тях и много руснаци, закупили имоти в региона. „Удивително е, че правят празник на колбасите, но пък е хубаво“, цъкат с език чужденците и се редят пред отрупаните с мезета маси.

Кошарица Ден на суджука

Днес, участниците до един показаха майсторство в приготвянето на наденичките. Не пропуснаха да дегустират и производството на комшията.

Кошарица Ден на суджука

Тайната за вкусен суджук е точно дозиране на подправките и солта, но и в сушенето на деликатеса. Заради африканската чума, която порази домашните прасета в региона, тази година свинската наденичка, бе деликатес. Но пък бе заместена с… магарешко. „То си има малко специфична миризма- магарешка“, казва колбасар. И допълва: "Може и еленско, но то си има миризма". „Козе слагат някои, диво, но най-важни са подправките –чубрица, черен пипер, кимион. И най-вече мачкането, пълненето, мачкането с точилка. Най-хубаво си е домашното, ама да е българско. Да не е внос“, категоричен бе друг от участниците.

Кошарица Ден на суджука

Луканката иска качествено месо хубави подправки и с любов да се прави. Иска си майсторлък…, казва кметът на Кошарица Валентин Станчев.

Кошарица Ден на суджука

Местната община пък почерпи събралите се със 100 килограма наденица на скара и 100 литра червено вино.