Съкратено производство за шофьора на поршето-убиец
Съкратено производство за шофьора на поршето-убиец / Sofia Photo Agency

 

Делото за  катастрофата на завоя „Стависки” при която загина 21-годишната  белгийска туристка Марион Ван Дал ще се гледа по съкратената процедура. Това стана ясно от днешното заседание на състав на Бургаския окръжен съд с председател Пламен Синков, на което обаче ход на делото не бе даден. Подсъдим за жестоката катастрофа отнела живота на момичето е Неделчо Тодоров Пенчев, шофирал бяло порше с номер СА 1661ММ.

Стартът бе отложен заради неизпълнена съдебна поръчка. Според представено  писмо от Българското Министерство на правосъдието става ясно, че властите в Белгия са получили поръчката за уведомяване на наследниците на загиналото момиче. До момента обаче нямаофициални данни, че семейството е известено  за насрочените дати на делото. Поради което,  за да се избегнат процесуални нарушения то бе отложено.

Междувременно съдът конституира семейството на Марион Ван Дал като частни ищци, които ще бъдат представени от двама български защитници и уважи молбата на обвиняемия за съкратен процес.

Неделчо Пенчев заяви,  че признава всички факти и обстоятелства от обвинителния акт и не желае събирането на нови доказателства и разпит на свидетели и вещи лица.

Обвинението  срещу 33–годишния софиянец е по чл. 343 ал 1,   за причиняване на смърт по непредпазливост по време на управление на автомобил и в условията на нарушаване правилата за движение по пътищата,  за което престъпление се предвижда лишаване от свобода до шест  години. При  допускане на особената процедура обаче, присъдата може да бъде и условна.

По информация на разследващите кръвната проба на водача на поршето е отрицателна. Според експертите във фаталната неделя, на 26 юли,  мъжът е навлязъл в завоя по пътя Приморско–Бургас  със скорост 120 км в час. Тогава изнервеният от задръстването Неделчо Пенчев предприема рисково изпреварване. Не успява да овладее тежкия автомобил, блъска се в идващия насреща нисан и връхлита върху белгийско семейство пешеходци. 21-годишната Марион, която е била от страната на поршето, издъхва от раните си в Бургаската болница.

Съдия Синков уважи молбата на Неделчо Пенчев да му бъде върнат автомобила, който се намира в РПУ Приморско.