атентат Бургас
атентат Бургас / Снимки: Лалка Димитрова
„Видя ми се съмнителен. Разговаряхме няколко пъти. Стори ми се странен, когато каза, че дошъл в България, за да си търси жена. То нали знаете, през месец април в Слънчев бряг няма много туристи, сезонът още не е започнал. Каква жена ще си търси, като то хора няма, зачудих се аз.“

С тези думи свидетел по делото за атентата на Летище – Бургас описа един от помагачите на терориста Мохамед Хасан Ел Хюсейни. Днес в Бургас се провежда първо изнесено заседание по делото.
 

Делото "Сарафово" започва по същество


Процесът започна шест години, след 18 юли 2012 година, когато камикадзе се взриви в автобус, пълен с израелски туристи и уби шестима души, сред които и българския шофьор Мустафа Кьосов. Извършителят Ел Хюсеини загина на място. Делото се води в отсъствието на сочените за негови помагачи - Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан.
 

атентат Бургас
Снимки: Лалка Димитрова

Двама са в неизвестност от 2012 година и все още се издирват от „Интерпол“. Включени са и в “черния списък“ с терористи на САЩ. Предполага се, че двамата се укриват в Ливан.
 

Удължиха разследването за атентата на летището в Бургас


Разследването установи, че именно Хасан активирал бомбата в раницата на Мохамед Хасан Ел Хюсейни. Взривът с 3-килограмов тротилов еквивалент е задействан от дистанция с устройство „Моторола“, с обхват на действие до 5 км. Извършителите на атентата комуникирали по между си с уоки-токи-та.
 

атентат Бургас
Снимки: Лалка Димитрова

Бомбата е изработена от субстанция, използвана в минното дело. Части за нея са доставени от помагачите с международния влак от Варшава до Русе.

Година след атентата на летището МВР обяви, че зад него стои и шиитската групировка „Хизбула“. В обвинителния акт обаче няма нито ред, който да подсказва участие на ливанската ислямска организация.