Стефан Колев - председател на ТД "Странджа" на Събора в местността "Божура" в Средец
Стефан Колев - председател на ТД "Странджа" на Събора в местността "Божура" в Средец
Председателят на тракийско дружество "Странджа" беше част от най-българския събор "Фолклорен венец Божура"
Десетки членове на тракийско дружество "Странджа" - Бургас станаха част от 27-то издание на най-българския фестивал за популяризиране на местния фолклор и култура Национален събор "Фолклорен венец Божура", който завършва днес в едноименна местност. Събитието, в което взеха участие най-големите гласове на странджанско-тракийската фолклорна култура, събра стотици гости вчера и днес в община Средец, а общия брой на талантливите музиканти надхвърли 100. 

божура

 

Над 100 участника на Националния събор „Фолклорен Венец Божура” (СНИМКИ)


„Еднаквите радости, еднаквите скърби, общите борби и надежди, общият исторически живот в миналото създават оная душа, която кара българите, където и да са те, да се чувствуват като едно цяло, като синове на едно голямо семейство. И тоя общ вековен живот, това емоционално единство на нацията създава закрилата на културното единство на българите, опазването и предаването през поколенията на традициите (песенното и танцово богатство). Нека направим усилия да се отърсим от това противостоене един на друг. Нека помним, нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух".

божура



Това каза Стефан Колев председател на ТД "Странджа" - Бургас пред събралите се членове на тракийското дружество. Той беше сред отличените със специални медали в знак на признателност за труда и усилията положени в насока запазване и предаване на българското тракийско наследство гости. Поводът за връчването им беше 175 години от рождението на Капитан Петко Войвода. 
Публиката се наслади на вдъхновяващ концерт, в който взеха участие големият глас на Средец, певецът Лазар Налбантов, който участваше в организацията на Събора като директор на ОДК Средец и като член на УС на Тракийско дружество "Странджа", Славеят на Странджа - Жечка Сланинкова, Янка Рупкина, Калинка Сгурова, Манол Михайлов, Радостина Йовкова, Костадин Михайлов. 

божура



Официалното откриване започна с тържественото вдигане на знаменото на Събора от кмета на община Средец инж. Иван Жабов. Сред официалните лица бяха гл. секретар на Областна управа - Бургас - Валентин Люцканов, председателят на Съюза на Тракийските Дружества в България - Красимир Премянов, Стефан Колев председател на ТД "Странджа" Бургас, Божанка Николова председател на ТД "Лазо Лазов" - Средец.