Национален фолклорен събор "Божура"
Национален фолклорен събор "Божура"
Пъстра програма, красива природа и най-талантливите музиканти събра на едно място община Средец
Над 100 големи таланти на България станаха част от мащабното събитие Национален събор „Фолклорен Венец Божура”. За 27-ми пореден път една от най-големите по територия общини в България беше домакин на вълнуващата музикална сцена на големите народни изпълнители. 

божура

божура


Млади и изявени певци и музиканти за пореден път показаха красотата на странджанско-тракийската фолклорна култура. 

средец

божура


Отново наградите в конкурсната част обраха успешните и талантливи музиканти на СУ "Добри Чинтулов", с ръководител Георги Миронски.  На първо място застанаха секстет гайди - Кирил Кацаров, Валентин Вълев, Димо Стоянов, Радостин Стоянов, Николай Иванов и Галин Михайлев. Младите изпълнителки на училището за пореден път бяха сред най-аплодираните участници. Голяма награда получи и възпитаничка на любимия преподавател по народно пеене Велина Стайкова, която грабна приза на името на Комня Стоянова.
 

средец

Стотиците гости в местността "Божура" успяха да се насладят и на големия глас на Средец, певецът Лазар Налбантов, който участваше в организацията на Събора като директор на ОДК Средец и като член на УС на Тракийско дружество "Странджа". Финално, пищната музикална програма завърши с концертните изпълнения на Лазар Налбантов, Славеят на Странджа - Жечка Сланинкова, Янка Рупкина, Калинка Сгурова, Манол Михайлов, Радостина Йовкова, Костадин Михайлов. 



"Благодаря на всички участници, които са тук, защото българският фолклор е нашето най-голямо съкровище, което трябва да запазим и предадем на поколенията след нас. Вие не само пазите и обичате Странджанско-тракийския край, но и помагате той да бъде популяризиран по целия край. Щастлив съм да видя, че има толкова млади хора, които са посланици на нашия край именно, чрез фолклорното ни наследство", каза кметът инж. Иван Жабов. Той получи специална награда за цялостен принос към отразяването на Фолклорен венец Божура от името БНР. Тази година държавната медия пък издаде албум на Лазар Налбантов с автентичните песни от странджанския край.
На събитието присъстваха още председателят на Тракийските дружества в България - Красимир Премянов, председателят на Тракийско дружество "Странджа" - Бургас - Стефан Колев, главният секретар на Областна управа Бургас - Валентин Люцканов, почетният гражданин на Средец - Ангел Ангелов.

божура


"За мен е огромна чест и удоволствие, че имах възможност да се насладя на изпълненията на тези талантливи музиканти. Тяхното дело наистина е похвално. Доказателство, че няма по хубаво от българското. Адмирации за инж. Иван Жабов, кмет на Община Средец, защото чрез помощта за националния фолклорен събор се дава ясна заявка, че общината иска да запази своите традиции, тракийските обичаи и те да бъдат разпространявани в цялата страна и извън пределите й. Пожелавам на всички много здраве и нека всеки един от нас да носи историята ни за идващото поколение", сподели народният представител от ГЕРБ Галя Желязкова, която успя да присъства на откриването на събитието на собствения си рожден ден и за поредна година да подкрепи чистото българско наследство, което се представя по време на Събора. 
Организатори на събитието бяха Община Средец, Съюза на Тракийските дружества в България и Народно читалище "Пробуда 1897". 

божура