Социалният център в Атия приюти 14 деца
Социалният център в Атия приюти 14 деца / netinfo

Нова социална услуга стартира в община Созопол. Това стана след като бе изграден и обзаведен нов Център за настаняване от семеен тип и реализиране на проект „У дома".
Официалното откриване на центъра и стартиране на социалната услуга стана в присъствието на кмета на община Созопол Панайот Рейзи, председателя на общинския съвет Красимира Германова, заместник кметовете Петя Чапевова и Катя Стоянова. Сред гостите бяха общински съветници, кметове на населени места, директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане" Тони Костова, представители на институциите, от които се пренасочват децата в новия център.
Тържеството започна с поздрав от децата, които ще живеят в новия център и водосвет за здараве и благополучие, отслужен от отец Стилиян. "Днес даваме възможност на 14 деца да живеят и растат в един прекрасен дом и да бъдат отглеждани от професионалисти и специалисти.Разкриваме работни места в с. Атия и продължаваме да развиваме активно социална политика и да бъдем отговорни към децата и възрастните, които имат нужда от нашата помощ."- заяви кметът Панайот Рейзи.
Центърът представлява едноетажна къща. В обширна дневна са обособени кътове за приготвяне на храна, кът за игри, кът за отдих и кът за занимания, които са обзаведени и много уютни. Спалните помещения на децата са с възможност за индивидуални занимания, а санитарните помещения са пригодени за деца с физически увреждания.
Заместник кметът Петя Чапевова направи презентация на проект „У дома" като акцентира на значението на реализирането на този проект, както за децата, които ще ползват услугата, така и за екипа и жителите на Атия.
Основната цел на центъра за настаняване от семеен тип е подобряване качеството на живот за пълноценно физическо, емоционално и познавателно развитие и социално включване на всяко дете в естествената за него среда, чрез осигуряване на грижа и подкрепа- заяви в презентацията зам. кметът и запозна присъстващите с целевите групи, които ще ползват новата социална услуга.
Предоставяните в „Център за настаняване от семеен тип" услуги ще се ползват от з деца между 3 и 18-годишна възраст, изведени от специализирани институции, за които до момента на приемането им в ЦНСТ са изчерпани възможностите за оставане и връщане в биологичното им семейство, настаняване в семейство на близки и роднини или приемно семейство или осиновяване.
Социалните услуги ще бъдат ползвани и от деца в риск от общността на територията на община Созопол,сред които сираци или полусираци и от семества с родители с тежки заболявания.
За децата ще се грижи екип от 12 души.