/ netinfo

След три десетилетия започна основното почистване на канала, който свързва езерото „Вая“ с Черно море. Работата по обекта тече от няколко дни след спечелен проект на Областна администрация – Бургас.

Първоначално ще бъде почистен 400-метров участък от канала, което ще струва почти 400 000 лева, обяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който направи инспекция на място. 

Започна почистването на канала, който свързва Вая с Черно море
netinfo

"Проблемът не е решаван от много години. Каналът не е почистван основно от 1986 година. Още в началото на моя мандат хората, които работят в района, се обърнаха към мен с молба да помогна, защото при покачване на нивото, базите тук се наводняват.
 

Започва проектът за почистването на канала при Вая


Още тогава бяха извадени четири камиона с боклуци. Почистването на тръстиката не помогна особено за съжаление. С почистването сега ще осигурим нормалното оттичане на езерото", каза губернаторът.

Започна почистването на канала, който свързва Вая с Черно море
netinfo

След почистването на канала мястото ще бъде напълно облагородено. До момента от него са извадени тонове тиня, гуми, клони и дори мебел. Само педи няколко дни нивото на езерото „Вая“ отново се повиши значително.
 

Как извадиха „Олга Джи”


От общината укрепиха бреговете, за да не се стигне до заливането на бул. „Тодор Александров“. Дейностите по почистването на канала трябва да приключат до няколко месеца, а всички проблеми около него ще останат в миналото, заяви Вълчо Чолаков.
 

канал Вая
netinfo

Няма опасност Вая да прелее (СНИМКИ)