„Шведска маса” съпровожда линейки и полицаи в ромските махали
„Шведска маса” съпровожда линейки и полицаи в ромските махали / колаж: Атанас Аргиров
„Шведска маса” съпровожда линейки и полицаи в ромските махали
76961
„Шведска маса” съпровожда линейки и полицаи в ромските махали
  • „Шведска маса” съпровожда линейки и полицаи в ромските махали

И отпочна се вторият седмоднев на месеца дванайсети от годината първа, през която гербератор Ленторезец I Копник срази в люта битка на полето бойно предизборно племената ПЕСоциалистически и трона свали болярина Орешарий Оставконедаващ.

Черни облаци надвиснаха на страната с големина на длан човешка. Първом боляринът КУЛТУРНист Славний Биний меч в десницата си сложи и срещу вразите на културието в бран тръгна, ама после сложи меч на земята и щита си свали и рече им „Предавам се, довечера от моя череп вино пийте”, а вразите възрадваха се, че такъв херой повалили са и Д` ЕСКРИМинирали са го, и културието без защитник остана.

По туй време изчезна и вдън земя покри се биляринът Петконий Серт и никой не знаеше къде е, но всеки чувал беше, че той тайни страшни и ужасни знаел е.

Тревожни дни и нощи заредиха се. В града Дебелтум вътрешните стражи обградиха къщите на ромите венцелилави, че да опазят ги от хора гневни и яростни.  И страшно беше, щото рицари в зелени брони заканиха се да нападнат хора с венци лилави и в тая война на цветовете покрай сухото и мокрото щеше да пламне, но размина се.

А в Разнородното събрание сенаторите бюджет приеха, едни плюеха го, а други венцехвалеха го, а гербераторът всемилостиво мълчеше и цирковете гледаше.

Тъй стигна се до петък, когато кон изкукурига, крава излая, прасе изчурулика, куче изцвили, а котка с глас магарешки изрева. Тогава облаци вредом всичко покриха, миризма на чесън и кисело зеле понесе се, вредом рев, вой и скърцание на зъби  започна, а  родът человечески беше предаден на гибел телесна и погибление духовно.

И започна предаването „Шведска маса” , а в него двама зълодяи, що Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон зовяха се, слова злостни заредиха и лошо стана.

Още в началото Весо Максимовсон призна, че едва успявал да изхарчи месечния си доход от 12 000 лева. Чудел се какво да си купи и къде да отиде и обяви, че завижда на хората, които взимали по 500 лева на месец, защото техните парици свършвали за няколко дни и не му мислели.

За фон на своите страдания той препоръча радиоизпускането на песента „Модернолог” на певеца Ильо. Парчето беше неподозирано тъпо и отвратително и малцината слушатели на предаването облещени си зададоха екзистенциалния въпрос „Ние защо изобщо го слушаме това тъпо предаване?”

По телефона вече по утвърдена традиция позвъни бат Недко от влажния и ветровит Черноград, за да сподели, че не пие и не пуши и че гласчетата на водещите го радвали много. Кой знае защо ги нарече „медни”, а останалите слушатели хептен потресоха се от тоз епитет.

По съвсем друга причина думата по телефона поиска и получи слушателят Радо, който успокои феновете на ПъФъКъ ВековенЪ, че ако се класират във втората шестица на футболното първенство, ще наредят десет поредни победи, което не било никак лошо като перспектива.

За да измолят благословия за клуба, водещите радиоизпуснаха тарнтрическо пеене на тибетски монаси и го посветиха на милионите фенове на ПъФъ Къ ВековенЪ.

В предаването се понесе миризма на чесън, защото Максимовсон и Калудовсон оплюха невъзпитано ястието „пача”. Заради това или заради друго по телефона отново звънна бат Недко, за да каже, че пачата е страхотно ядене и има прекрасен аромат и вкус.

Друг слушател изказа мнение, че къщичките на бургаския площад „Тройката” не били хубави. Тезата му беше подкрепена от Максимовсон и двамата оплюваха кебапчетата, които се предлагали в тези къщички като безвкусни и малограмажни. Снобът Калудовсон призна, че не провява никакъв интерес към такива плебейски радости и беше порицан.

Темата за кебапчетата се задълбочи, когато слушателят Ники припомни за някогашната кебапчийница „Люлин” в центъра на Бургас. Разказа, че продукцията и била невероятно вкусна, макар че била срещу градската тоалетна, като местонахождение.

Позвъни футболен президент на отбор, който постоянно го карал да вика „Ей, Богууу”. Футболният бос се оплака, че властите разбили черното тото, спрели конкурса „Мелодия на годината”, спряли проекта „Южен поток” и при евентуалното спиране на новините на турски, щяли да попречат окончателно на неговия отбор да стане шампион, ей, Богу.

В ефира се разрази и лек литературен спор около творчеството на Курт Вонегът. Оказа се, че слушателите знаят повече от водещите, но това не учуди никого, защото водещите отново доказаха на всички, че са...че за никакъв чеп не стават. Още по-малко, пък, литературен.

И тъй се стигна до основната тема по въпроса „Трябва ли полицейски коли да придружават лекарите в циганските махали?”

Ники припомни, че всичко е въпрос на култура и на образование. Той изрази мнение, че ако циганите са образовани, няма да бият лекарите. Препоръча да се работело с тарторите на ромите, за да е сигурно, че ще има ефект.

Борката нарече това „абсолютна простотия” и призова да се въведе сурово правосъдие. Накрая запита какво ще стане, ако един дебил набие лекар в Австрия или Германия или Франция. И поиска като гражданин съдът да действа строго и законите да се спазват.

Фейсбукърите на предаването пък почти единодушно поискаха полицията и съдът да приложат сила срещу нарушителите, дори имаше призиви за употреба на огнепръскачки, но водещите призоваха да не се ползва език на омразата. Заради това едни фейсбукър написа „Аз мразя БХК”, но не обясни какво се крие зад абревиатурата. И неуките водещи не разбраха човекът какво точно мрази.

Но накрая Максимовсон и Калудовсон призоваха хората да се обичат и да правят само хубави неща.