„Шведска маса” ще изгражда образцови улици в Бургас
„Шведска маса” ще изгражда образцови улици в Бургас / колаж: Ангел Иванов
„Шведска маса” ще изгражда образцови улици в Бургас
77876
„Шведска маса” ще изгражда образцови улици в Бургас
  • „Шведска маса” ще изгражда образцови улици в Бургас

И отпочна се първият седемоднев на месеца втори от годината втора на управлението Му на гербератор Ленторезец Първокопник.

На агората пред човеците възправи се дева Лиляна от клана Павлов и рече им „За Бога, санирайте се братя и сестри, щото ваше ще да е царството енергийноефективно”, но лошави хора глас надигаха, че туй лъжа е иизмама, а тя смъмра ги, че бъркат душите хорски.

Злите сили не спяха и лошавини изсипаха големи в страната с големина на длан човешка. Язовири преляха, реки села и градове заляха, а умните хора в страната отдавна изтекли навън бяха.

Първом в Разнородното събрание изправи се пред сенаторите и патрициите девата Корнелина от премената бесепейски и като посочи с пръст гербератора, рече: „Този виновен е за наводненията страшни, що къщи и пътища отнесоха и човешки съдби разбиха.”

А гербераторът порица я, че неистини хортува, затуй тя пак рипна и заплаши го, че щяла на всинца да каже що е свършил и що не е свършил в графство Мизия.

На на човеците в наводнението места помощ им трябваше, а думи.

После в Разнородното събрание възправи се великият болярин Местаний Златоустий  и призова сенаторите да върнели имената на хората, които от процеси възродителни пострадали са. И тогаз рипна един патриций и нарече Местаний „агент държавносигурен” и избухна крамолическа пропаганда и нотабилите за малко да се сбият щяха, също като отбора футболен на графство Подуене, дето играчите му се биха с арменци нервни и бяха изтупани немилостиво като черги селски.

А един нотабил появи се на агората и възвести, че по времето на управлението на Първия болярин Орешарий Оставконедаващ държавните стражи слухтяли и подслушвали що говорят хората и туй наричало се операция „Червеи”. И обидиха се мнозина, щото не имали се за червеи, а за орли, а от тях тъй много микроби всъщност бяха.

И тъй изниза се седмодневието и пак ветрове и дъждове зададоха се и стана страшно. Тогава крава излая, кон изкукурига, куче като славей запя, а тъпа мома изблея от една ливада „Благодаря ви д-р Йенчьефф” , бивол на дървото качи се и като кукувица изкука. И вредом настана рев, вой и скърцание със зъби, а родът человечески беше предаден на гибел телесна и погибление духовно.

След тия поличби и знамения страшни започна противното предаване „Шведска маса” и две радиоизчадия, що Весо МАксимовсон и Красимир Калудовсон зовяха се слова гнусни и злостни заредиха.

В началото на предаването беше радиоизпусната песен на някакъв бразилски клетник с обострени хемороиди и със странно име Зъмагиню Пиау. Сеньор Замъгиню имаше странна прическа, отвратителен глас и покъртително малоумен танц, а дваете глупотевични персони, водещи на радиошоуто, дълго го обсъждаха в ефир. После разсъждаваха по темата дали е допустимо общински съветник да отиде на сесия на общинския съвет по анцуг. Пустите му сноби... забравили бяха явно времената, когато са носели плетени найлонови обувки за 5 лева чифта, познати сред хората като „миризливки”.

Последва включване по телефона на извънредния и пълномощен посланик на предаването от Черноград. Бат Недко докладва, че Черноград е намръщен и  сърдит, защото имало много кал по полето и никой не можел да работи. След това отново припомни, че е мечтал да има три жени. Сегашната си, една каракачанка и една помакиня. Накрая обясни, че съседното му село Тополица имало по-малко земя, ама било по-богато.

Последва хороскоп на бургашкия герой Харабейшио, според който Весо Максимовсон се оказа  „НАЦЕПЕНАТА МАШИНКА”, а Калудовсон „НАГАРМЯНАТА  СТОМАНА”, не „нагЪрмяната”, а именно „нагАрмяната”.

В един момент позвъни слушател, за да порицае водещите, че само те определяли темата на разговора. Настоя слушателите да определят и да правят избора.

Стигна се до основната тема на предаването, която беше посветена на краеведското проучване „Коя е най-чистата и приятна улица в Бургас и коя е най-мръсната и гадна улица в Бургас?”

Слушателят Радо позвъни, за да изкаже „некои свои съображения” относно теснолинейката „Пакистан – Бургас”. Той направи предположение, че по бъдещата жп линия, която ще се строи по идея на икономическия министър Лукарски ще се мъкне скална маса от седемхилядниците и осемхилядниците по Хималаите за строителен материал, необходим за магистралите в България.Накрая обяви, че в Бургас всички улици друсали, щото били с дупки или с легнали полицаи.

 

Римлянина  определи за най-красива улица „Хаджи Димитър”, а за най-отвратителна улицата пред гарата, но когато вали дъжд. В такива моменти за да хванел влак, трябвало да преплува улицата с лодка.

Слушателят Ники обясни, че водещите са счупили тъпомера, защото в деня на освобождението на Бургас от турско робство говорели за улици. След това обясни, че „Хаджи Димитър” е не просто улица, а велика улица, защото там в една къща се събирали стари бургазлии да се напиват.

За да поздравят всички стари бургазлии, двамата водещи на „Шведска маса” радиоизпуснаха сирийски рап.

Стимулиран от странните напеви на арабски, позвъни слушател, за да сподели, че живее на най-скапаната бургаска улица „Анушка Драгиева”, защото там не огрявало никога слънце.

Оптимистични нотки в предаването вкара Ванко Терзиев. Той сподели, че най-хубавата бургаска улица е „Републиканска”. Била просторна и слънчева и на нея трябвало да приличат всички останали в града.

Така изтече и това предаване, а у мнозина слушатели остана неясното чувство, че са били прецакани, тъй като са изслушали брътвежите на Веселин Максимовсон и Красимир Калудовсон.