Шведска маса” раздаде ватенки, калорифери и пържоли на народа
Шведска маса” раздаде ватенки, калорифери и пържоли на народа / колаж: Златина Гайдажиева
Шведска маса” раздаде ватенки, калорифери и пържоли на народа
49045
Шведска маса” раздаде ватенки, калорифери и пържоли на народа
  • Шведска маса” раздаде ватенки, калорифери и пържоли на народа

И отпочна се вторият седмоднев от месеца първий на годината трета от управлението Му На Онзи, Що Ватенки Топли За Зимния Ден на Археoлозите Дарява.

И като спря снежната буря, що беше сковала страната с големина на една човешка длан, хората наизлязоха по агората и чудеха се къде е величавият гербератор Ленторезец Първокопник и защо мълчи.

Пък Онзи, Що Винаги Има Какво Да Каже, появи се и рече им, че от тоя час ще да се арестуват всинца зълодяи, дето посред зима с летни колела на талигите си пътували и тъй друмищата задръствали и движението человеческо спирали.

А после ядоса се и посече главата на тримата върховни боляри на пътищата, дето не почистили от сняг царските друмища.

И като рече им това, в друг край отиде, словото му там да се чуе.

Тогаз появиха се на пътя му зли копачи археолози, що пръти в колелата държавни пъхаха.

Пък като застана пред тях, каза им Той, че трябва да копаят с време, че иначе строителството на друмовете спират.

А те зълодяите рекоха му, че копането на земната твърд сега не можело да се прави, щото студено е. Тогаз гербераторът всемилостив с пръст посочи ги и рече им, че ватенки топли ще даде им и земната твърд с огньове ще да стопли.

А сред човеците по агората мълва тръгна, че след Феята на зъбките и Фея на ватенките появила се.

И недоволстваха едни от едно, а други от друго, но Той рече им, че в дните усилни и с изпитания пълни всички жертви трябва да правят, защото само тъй с единение и единство северната тангента и южната дъга на столицата щяли да се вдигнат и подземен път да съгради се.

Като чуха това, тръбачите медийни йерихонски няколко пъти „Осанна” възвестиха, а после вестоносци предадоха думите му по всички краища на държавицата.

И тъй хората си думаха, че гербератор Ленторезец Първокопник всеблаг е и милосърден, защото за народа ватенки и калорифери, а за псетата пържоли щял да дава.

Петък настъпи, студ скова земята, изведнъж ледът разтроши се, зловония и димове запъплиха по улици и домове и две радиоизчадия с имена Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон появиха се и скверното радиошоу „Шведска маса” започнаха. Тъй народът беше предаден на погибление духовно и навред настана рев, вой и скърцание със зъби.

Още в първите секунди на предаването стана ясно, че последното му, пардон поредното му издание ще е ужасно глупотевично.

Първата песен беше изпълнение на формация от Китай. Странни типове от покрайнините на Шанхай пяха в стил „ска” парчето „Цу На Уна Ная”, което беше преведено като „Розовото фламинго, което пиеше роса от ухото на кравата.”

Незнайно защо и незнайно поради какво Калудовсон изстреля безумието „Кокошките ходят по хората”, с което искал да каже, че много от хората имали кокоши мозък. Ами да го беше казал, а не да ръси такива тъпотевини в ефир.

Без никакво предупреждение в „Шведска маса” беше радиоизпуснато поредното музикално отвращение, този път в изпълнение на прочутата фалцетпевица Стефифешън. Варненската вълчица изви със своя неподражаем вой класиката „Джингъл белс”. Коледната песен прозвуча по начин, който накара всички елхи да окапят, а елените на Дядо Коледа да се строполят на земята зашеметени. Репортерска проверка установи масови опити за самоубийства или поне наранявания на стотици музикални педагози, които изслушали първия куплет на песента.

Чаровната Стефи обаче окончателно влезе в сърцата, душата и ушите на слушателите с невероятния си „прочит” на националния химн.

Дори водещите Максимовсон и Калудовсон се уплашиха и проведоха кратък референдум. Те обявиха, че ще пуснат стефифешъновото изпълнение, само ако позвъни слушател, за да го поиска.

Тогаз телефонът извънтя и слушателят Павел Киров извика „Ние сме длъжни да чуем простотията, за да не я повтаряме”

Химнът в Стефифешън вариант започна и хората масово си заскубаха косите. Беше страшно.

Един от редовните фейсбукъри написа във Фейсбук профила на предаването, че трябва да бъдат поздравени всички цигани, които празнуват Бангу Васил. И бидоха поздравени с песента „Трей фокури” на Ромика Пучеану.

В рубриката „Масов делириум”  беше разгледано недоразумението, което се получи между „Шведска маса” и ток-шоуто „Денис и приятели”.

Накратко: в телевизионното предаване решили да илюстрират последиците от чалгата, простотията и пиянството сред българския народ и показали една от многобройните снимки на водещите Максимовсон и Калудовсон. След това храбрият слушател на „лъжешведите” Тото започнал да протестира в страницата на тв-шоуто, пък Максимовсон писа в страницата на „масата” злъчен коментар и накрая се обади момиче от продуцентския екип на „Денис и приятели”, за да се извини.

На което двамата идиоти се разкикотиха и споделиха, че им е било страшно приятно да бъдат определени като простаци и алкохолици, но ги е ядосало, че са ги свързали с чалгата.

Както и да е „Шведска маса” и нейният екип пожелаха огромни успехи на рокаджийското шоу и това беше.

След всички тези глупотевини настъпи времето за бръщолевене.

Максимовсон и Калудовсон започнаха основната тема „Спомняте ли си най-абсурдните символи, занаяти и професии от времето на социализма”

Весо си спомни, че ядял баничка с шоколадово десертче „Байкалче” и беше обругаван от колегата си и приятел Калудовсон.

Да, ама в ефир позвъни бургазлията Койчо и разказа, че също си бил купувал баничка с байкалче от павилиончето на Ленчето в Комлука  и накрая добави, че бил съученик на Весо. Стана много такова едно сантиментално и весело.

След него Ники припомни социалистически бисери от типа на  предприятие „Кифбан Мек Геврек”, демек абревиатурата на „кифли,  баничк, мекици и гевреци”, „Модшев кооп” или кооперация „Модерен шев”, после продължи с млекарница „Овца”, аероконяк и ликьор „шери бренди”

Иван Терзиев сподели спомените си от своето детство и по-специално напитката „сайдер” и наличието на тенекеджийница „Тишина”, до пазара. Това име докара двамата водещи до състояние на нарастващо грухтене и неудържим кикот, хохот и грохот.

След него бат Павка направи трогателно обръщение към „Шведска маса”, за да похвали предаването, че разтоварвало хората от тежките и усилни дни на кризата. Човекът сподели, че след всяко предаване отива и се хвърля в леденото море. После призова пенсионерите също да се хвърлят в зимното море, за да пестят поне по 50 лева от харочовете за антибиотици.

Радо също взе отношение по темата и сподели притеснението си, че върховният управник е пропуснал сигурно уроците по рисуване, керамика и изкуство в училище.

Последва го неизвестен художник, който призна, че е бил извън Бургас четири месеца, сега се върнал, чул предаването и разбрал, че това е простотията, която винаги му е липсвала.

Весо Максимовсон и Красимир Калудовсон толкова се зарадваха, че закриха предаването, но не завинаги, а до следващия петък.

Чуйте им глупостите в звуковия файл под снимката