/
/ / Лалка Димитрова

Шефът на бургаския затвор старши комисар Бранимир Мангъров предлага 6.12.- празник на Бургас, да бъде неработен. Аргументът му е, че така ще се даде възможност бургазлии да изживеят по-пълноценно празника, като посетят многобройните събития в тази ден. Освен това той не вижда логика в това денят да е празничен, неучебен, но същото време работен. Според него това води до неудобства за всички и не дава възможност родителите „да изведат децата си за празника и да приготвят празничната трапеза“.

Предложението, изпратено до ОбС и кмета на общината, вече е стигнало и до областния управител Вълчо Чолаков. В писмо до председателя на ОбС той изразява съгласието си 6.12. – празник на Бургас, да бъде обявен за неприсъствен на територията на общината. През тази високосна 2020 г. се очертават 136 почивни дни за средностатистическия работещ човек. В цифрата влиза и традиционният платен 20-дневен годишен отпуск. От останалите 116 почивни дни, 104 са съботи и недели, а 12 са почивните дни заради официални празници.

Ако бъде прието предложението на комисар Мангъров, за бургазлии почивните дни ще бъдат 137. Любопитно в случая е, че предложението идва от шефа на затвора, който не е бургазлия, но живее тук от 2014 год. , на както твърди“ „Проблемите и поводите за радост на града приемам като свои. Празникът на град Бургас е и мой празник“.
 

burgasnews.com