/ Лалка Димитрова
Нов трик: Каравани без регистрационни номера насред дюните. Собствениците им - фантоми
инж. Тонка Атанасова
100349
инж. Тонка Атанасова
  • инж. Тонка Атанасова
„Няма да можем да включим едно багерче и да издърпаме незаконните каравани в къмпинг „Смокиня“. Ще потърсим съдействие от полицията. Защото проблемът е много сериозен“.

Ново двайсет: И каравани се настанили незаконно върху дюните

Това каза пред репортер на Дарик-Бургас директорът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас инж. Тонка Атанасова коментира новия скандал, който се разгоря покрай вече печално известните дюни в къмпинг „Смокиня“, които бяха опустошени след инвазията с верижна техника, дирижирана от бизнесмена Иван Нончев.

Ето какво показа проверката за унищожените дюни в „Смокиня“

Той разчистил пясъчните хълмове, понеже пречили на гледката от караваната му към морето. Екоинспекцията, полицията и прокуратурата предприеха спешни мерки и в момента той е с мярка за неотклонение „парична гаранция“.

дюни
netinfo

Природозащитниците си отдъхнаха, но само за кратко. Изникна нов проблем- самонастанили се къмпингари, които са оставили караваните си върху пясъчните хълмовете. Те обаче успяват да се изплъзнат от полиция и инспектори с нов трик-премахвали регистрационните номера на караваните. Така ивицата била населена от каравани-фантоми.

Дела и документи: Разораните дюни - орна земя

„Понеже собствениците са премахнали регистрационните номера на караваните, няма как да установим кои са те. Няма как да открием кой е собственика. Налагани са актове, но те в съда падат, защото не можем да установим кой е собственика“, каза инж. Атанасова. 

дюни
netinfo

Какво още каза пред репортер на Дарик-Бургас инж. Атанасова, чуйте в звуковия файл: