/ Снимка: Лалка Димитрова
Унищожените пясъчни дюни в къмпинг “Смокиня” фигурират в регистрите като изоставена орна земя. Теренът от 683 кв. метра се води земеделска земя, категория 10, в местност Каваци на територията на община Созопол. Става дума за поземлен имот 67800.54.64, с който бургазлията Иван Нончев се е сдобил на 2 юли 2018 г. Той купил парцела от Пламен  Иванов, съобщава „24 часа“.

След разораването на дюните: Поръчителят на свобода срещу 10 000

16 лв. за 1000 кв. м. на плажа „Смокиня“ е  цената платена от Пламен Иванов през 2000 г. за станалия печално известен имот., сочи справка в имотния регистър. Сегашният собственик Иван Нончев, който беше обвинен от прокуратурата за унищожаването на дюната е броил през миналия февруари 5000 лв. за 683 кв.м него. Именно върху този парцел той поставил луксозна каравана. Но дюните пречели на изгледа му към морето.

Безнесмен от Бургас поръчал разораването на дюните в "Смокиня". Трима са в ареста

Нончев беше арестуван на 13 януари-два дни след като багер изора парцела. Задържан бе и 24-годишния Манол Пазвантов, племеник на кмета на Равадиново, който по думите му срещу 1000 лева, се наел да изоре дюните. Манол твърди, че бил нает от името на Иван Нончев. Той отрича.

Справка в Търговския регистър установи, че Нончев е собственик на еднолично дружество “ТАРС - НОНЧЕВ ПРО”. Фирмата се занимава с ремонт на автомобили, а според запознати, привлича клиенти с конкурентни цени.