Реформаторите искат задочниците да са с право на студентски кредит
Реформаторите искат задочниците да са с право на студентски кредит / netinfo

Реформаторски блок - Бургас предлага студентите задочно обучение също да имат право на студентски кредит, както е при редовната форма на обучение. Това може да стане с гласуване на промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти.

“Според нашите проучвания обаче едва 26% от населението между 30 и 34-годишна възраст в България има висше  образование. Делът на завършилите висшисти е нисък, а в същото време икономиката има все по-голяма нужда от квалифицирани кадри. Няма как да не споменем, че и много от младите хора намират по-добра реализация в чужбина. Именно заради това, от Реформаторския блок в Бургас сме на мнение, че трябва да се направят някои изключения в Закона за кредитирането, ако искаме да увеличим броя на квалифицираните кадри”, казва авторът на предложението Дончо Златев, който е председател на младежката структура на СДС в морския град.


Миналата година Националното представителство на студентските съвети обяви, че Комисията за защита от дискриминация призна условието кандидатстващите за кредити да са единствено в редовна форма на обучение за дискриминационно. Промени в тази посока обаче все още не са направени.