Съгласно Международната поръчка, документът е изпратен в Районния съд в Несебър, а подсъдимото лице е дало обяснения.
Съгласно Международната поръчка, документът е изпратен в Районния съд в Несебър, а подсъдимото лице е дало обяснения. / Дарик
Първоинстанционният наказателен съд в Къркларели предяви обвинение за незаконно пренасяне на оръжие
Турция съди наш нотариус
93487
Турция съди наш нотариус
  • Турция съди наш нотариус
Първоинстанционният наказателен съд в Къркларели съди български нотариус за незаконно пренасяне на оръжие. Това съобщиха пред Дарик-Бургас отлично информирани източници. Ако тезата на прокуратурата в Турция бъде доказана, наказанието е лишаване от свобода.

Процедурата за връчване на препис от обвинителния акт срещу нотариуса е стартирана тази пролет. Съгласно Международната поръчка, документът е изпратен в Районния съд в Несебър, а подсъдимото лице е дало обяснения. 

Става въпрос за случай от края на миналата година. Тогава нотариусът пътува до Турция с автомобил, управляван от друг човек.

При проверка на колата - на връщане в страната ни - на изхода на Лозенград в посока България, чуждите власти открили в багажника оръжие. То е законно притежавано, регистрирано е в страната ни по надлежния ред, но нито шофьорът, нито пътникът са имали разрешително за пренасянето му в Турция.
 
Освен това, според разпоредбите, подлежи на специален режим и трябва да се съхранява по точно установен начин, който в случая, според прокуратурата в Къркларели, не е бил спазен. За това нарушение законодателството в южната ни съседка предвижда наказание затвор.

В обясненията си, нотариусът заявява, не е съгласен с посочените факти и обстоятелства в обвинителния акт и не може да носи наказателна отговорност за деяние, извършено от друго лице.
 
Копие от проведеното у нас съдебно заседание по случая вече е изпратено в Турция. Очаква се съдът в Къркларели да насрочи дата за процеса.