/ Дарик нюз
50 000 вече инсталираха новото приложение
Нова версия на мобилното приложение на НАП позволява проверка дали дадена касова бележка е истинска или фалшива. Проверката става със сканиране на QR код, които поетапно до края на годината ще стане задължителен във всяка касова бележка, издавана от български търговец, припомнят от Агенцията.

Е-търговията на фокус

Към момента около 50 000 касови апарати печатат такива кодове върху бележките, които издават. За да проверите дали е регистрирана транзакцията, трябва да изтеглите мобилното приложение на НАП през App Store за телефони с операционна система iOS или през Google Play - за Android устройства.

Проверката става на 2 фази - първо се сканира отпечатания на бележката QR код, като приложението показва кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номерата на касовата бележка и фискалната памет на касовия апарат. Клиентът може да сравни дали данните в хартиената бележка и мобилното приложение съвпадат или се различават. Ако има разлика, мобилното приложение позволява директен контакт с НАП по телефона, за сигнализиране за фалшива касова бележка.

Данъчната декларация с баркод вече е налична в интернет

Ако данните съвпадат, потребителят може да направи справка чрез приложението дали конкретната касова бележка е получена в сървърите на НАП. Ако всичко с бележката е наред, приложението показва в зелено, че документът е бил успешно получен в НАП. Ако има разлика в данните или бележката не е изпратена в приходната агенция, приложението дава възможност за подаване на сигнал по телефона.

До момента мобилното приложение на приходната агенция има над 50 000 инсталации от потребители, като броят им непрекъснато расте.