Жители на област Бургас излязоха днес на протест пред Областната администрация в града заради въведеното частично бедствено положение във ВиК сектора. 

БГНЕС

Те поискаха оставката на директора на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев, яснота пред обществото относно причините за обявяване на извънредното положение, както и по-сериозен граждански контрол при усвояването на средствата за ремонт на пречиствателната станция към язовир "Ясна поляна". 

Частично бедствено положение в Бургаско заради дефект в пречиствателна станция (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Ние се занимаваме основно с туризъм, а без вода е немислимо да развиваме тази дейност. Тук не става въпрос, че са засегнати едно или две населени места, а говорим за един огромен регион. Аз, като външен човек, съм запознат с тези проблеми от повече от 10 години. Алармирали сме, но проблемът е неглижиран", заяви организаторът Здравко Василев. 

Припомняме, че на 8 декември беше обявено частичното бедствено положение за общините Царево, Приморско, Созопол и част от Средец, които се захранват от язовир "Ясна поляна".

Ден пореден: Жители на Омуртаг на протест заради водната криза

Причината е представеният доклад от директора на ВиК-Бургас, според който конструкцията на пречиствателната станция за питейни води към язовира е значително компрометирана и поставя пред реален риск част тези населени места да останат без качествено водоподаване и преминаване на режим на водата през летните месеци.

 Необходимата инвестиция за ремонт на пречиствателната станция е 15 млн. лв, за които по-рано областният управител проф. Мария Нейкова обяви, че ще настоява пред Междуведомствената комисия към Министерския съвет.
Агенция "Фокус"