Има опасност Южното Черноморие да остане без вода заради скъсана бетонна стена и пропадане на клетки под вода на пречиствателната станция на язовир Ясна поляна. Областният управител на Бургас обяви частично бедсвено положение за срок от 1 седмица.

Стела Костадинова

Пропаднала е конструкция, няколко клетки са извън строя. Ние можем да подаваме вода към Южното Черноморие, но това няма как да се случи до лятото. За да се обследва конструкцията трябва да спре подаването на вода за четири общини Приморско, Созопол, Царево и Средец. Съоръжението е въведено в експлоатация през 1974 година", обяви от своя страна директорът на ВиК Бургас Ганчо Тенев.

Ден пореден: Жители на Омуртаг на протест заради водната криза

По думите му конструкцията е започнала да се къса. Тя е под вода, каза той, но вода се подава.

Нейкова е възложила извършването на проверки на водата, тъй като е възможно да има отклонения, предвид дефектите.

„Ще поискаме средства от Министерския съвет. Необходими са 15 млн. лева, за да може да започне ремонтът“, каза областният управител.

"За проблема е съобщено", каза директорът на ВиК.

Стела Костадинова

Нейкова обаче констатира, че до този момент в Областната администрация не е било съобщавано за този проблем.

Кметът на Приморско Димитър Германов заяви за Dariknews.bg, че не може Южното Черноморие да остане без вода, особено лятото, когато в града има 100 000 души.

"15 милиона са много пари, държавата трябва да ги отпусне защото ВиК асоциацията няма такива средства", заяви Германов. Областният управител Мария Нейкова е категорична, че проблемът трябва да бъде решен до началото на летния сезон.

В понеделник жители на Приморско организират протест пред областната управа в Бургас с искане на оставката на директора на ВиК Бургас. 

Стела Костадинова