Протест срещу промените в Закона за горите ще се проведе в Бургас
Протест срещу промените в Закона за горите ще се проведе в Бургас / Sofia Photo Agency, архив
Протест срещу промените в Закона за горите ще се проведе в Бургас
50853
Протест срещу промените в Закона за горите ще се проведе в Бургас
  • Протест срещу промените в Закона за горите ще се проведе в Бургас

Протест срещу промените в Закона за горите ще се проведе утре, събота /03. 03/ от 13 часа в Бургас. Организатор е Коалицията на неправителствени организации „Да остане природа в България".

Еколозите са против планираните промени, защото според тях те ще дадат възможност да се усвояват огромни площи горски територии без да има някаква печалба за държавата, ще се създаде монопол и има опасност фирми собственици на ски съоръженията да придобият голяма част от планините.

„Желанието ни е наистина да бъдем чути, защото с промените ще се позволят на практика голи сечи, които по принцип са забранени от закона. Пак ще се стигне до свлачища и наводнения, а знаете каква е ролята на горите за предотвратяване на подобни проблеми", коментира за Дарик Радостина Ценова от Българска Фондация Биоразнообразие. „Ние сме най - обезпокоени, защото потърпевши ще бъдат защитените територии. Те са все още незасегнати от инвеститорските намерения, но с поправките в Закона се осигурява лесен достъп до тези места", допълни тя.

Мирното шествие в Бургас ще тръгне от Часовника, по ул. „Богориди" и ще завърши на сцена „Охлюва" в Морската градина. Поканени са всички граждани, които милеят за гората и искат да я запазят от унищожение. Протести са предвидени и в София и Пловдив.

чуйте Радостина Ценова в звуковия файл: