Прокурорска проверка в 22 общини, заради разкопани тротоари
Прокурорска проверка в 22 общини, заради разкопани тротоари / Дарик Бургас

Окръжните прокуратури в Бургас, Ямбол и Сливен започват проверки, касаещи законосъобразността на местните наредби на общините, с които се въвежда изискване на ремонт на улични и тротоарни настилки.

На основание чл.145 от Закона за съдебната власт, цитираните окръжни прокуратури са възложили на кметовете на общините Сливен, Котел, Твърдица, Нова Загора, Бургас, Айтос, Карнобат, Руен, Сунгурларе, Средец, Малко Търново, Царево, Приморско, Созопол, Несебър, Поморие, Ямбол, Тунджа, Болярово, Стралджа, Елхово и Тополовград, актуалните наредби, които регламентират реда и условията за издаване на съответните разрешения.

Проверката ще касае всички случаи, по които е направено такова искане. Ще се сочи таксата, която е заплатена, както и законовото основание, на което е издадено разрешителното.

Прокуратурите изискват да бъдат изпратени и заверени копия на всички издадени разрешения за прокопаване или монтажни работи. След като документите постъпят в Прокуратурата ще бъде направен анализ за наличие на нарушения.