тричене на кучета в Бродилово
тричене на кучета в Бродилово / netinfo

Природозащитници направиха пореден опит днес да ограничат ползването на живи кучета за местния обичай в странджанското село Бродилово.

Протестът беше организиран от фондация "Лъки хънт" и оглавяван от украинци, към които се присъединиха и българи.  

Въпреки, че за поредна, шеста година по заповед на кмета на Царево, инж. Георги Лапчев е забранено изпълнението на ритуала, жителите продължават да настояват за извършването на обичая - домашно куче се вързва на въже, завърта се и се хвърля в реката. Според местните, ритуала е обещание на здраве и плодородна година. Триченето се провежда в навечерието на Сирни Заговезни като част от програмата на Кукуров ден.

Още сутринта в селото пристигнаха два автобуса с природозащитници, които искат да предотвратят изпълняването на нехуманната традиция. Протестиращите бяха отседнали в региона още от вчера, което провокира местните да подозират, че някой е платил за организацията.

Природозащитниците контрираха с предложение, след като е толкова невинно, местните хора да се тричат сами. Те носеха плюшени кучета, които да раздадат на местните хора, с цел да покажат, че агресивния ритуал може да бъде изпълнен и без участието на животни, но това стана повод за пререкания.