Приморско търси помощ от областния управител за фермата за ципура
Приморско търси помощ от областния управител за фермата за ципура / netinfo

След като община Приморско, общенските съветици и жителите се обявиха против изграждането на ферма за ципура, сега местната власт ще търси съдействие от държавата в лицето на областния управител на Бургас.
Представители на местната власт и жители на Община Приморско се срещнаха с г-н Павел Маринов и депутатът от БСП Христо Монов, за да обсъдят намеренията за изграждане на рибни ферми в акваторията на залива между Приморско и Китен.
Преди месец за изграждането на изкуствените рибни съоръжения за отглеждане на ципура в общината са постъпили две инвестиционни намерения. Предвижда се едната от фермите за отглеждане на риба да се състои от 3 потапяеми стоманени рибарници с диаметър 22.5 м, закотвени и осигурени с буйове и сигнални светлини.
Местната власт, подкрепена от жителите на Приморско и Китен, се обявяват категорично против изграждането на рибните морски ферми. Според тях последствията при изграждането на такива съоръжения ще бъда пагубно за основния поминък на местните хора. Срещу изграждането на фермите застанаха и Туристическа камара, туроператори, хотелиери, ресторантьори, рибари, правителствени и неправителствени организации - всички свързани с туризма в община Приморско.
Жителите на морската община са готови да отстояват позицията си и дори да организират протест срещу намеренията на инвеститорите.
Г-н Маринов изрази становище, че за изграждането на такива съоръжения трябва да има планиране на територията на Черно море, което сега липсва. Обособяването на зони за промишленост, спорт, риболов и т.н. ще дават възможност на отраслите, свързани с морето, да не си пречат. Той изрази готовност до месец да бъде направена среща с инвеститорите и институциите, издаващи такъв вид разрешителни, за да бъдат и те запознати с проблемите и исканията на жителите на община Приморско.