/ Община Бургас
Две от най-елитните български съкровища могат да бъдат видени в Бургас до края на септември, съобщиха от Общината

Големи български гласове откриха Международния фолклорен фестивал

Близо 8 хиляди посетители са разгледали гостуващите изложби "Тракийското златно съкровище от Вълчитрън" и "Споменът за Велика България" в зала "Трезор" на Археологическия музей (ул. А. Богориди 21) от началото на летния сезон.

Вълчитрънското съкровище е най-голямото тракийско златно съкровище, открито до този момент в пределите на страната. Съставено е от девет съда с чистотата на златото 88% и общо тегло 12.5 кг, като най-големият от тях е 4.5 кг.

Археолозите откриха два древни надписа в "Акве калиде"

Предполага се, че златните съдове са използвани в култовите практики на тракийските царе-жреци, живели в периода 1600-1200 години преди Хр. В изложбата "Споменът за Велика България" са представени най-впечатляващите предмети от съкровището на хан Кубрат от Малая Перешчепина - златните пръстени на хана с неговото име, жезъл, златни бокали и кани, златен ритон, златни накрайници и апликации от ханския колан и много други.

Те са единствени музейни копия на оригиналите, които се съхраняват в музея "Ермитаж" в Санкт Петербург. Експонатите са собственост на Национален исторически музей-София и са изработени специално, за да може родната публика да се докосне до историята на прабългарите.

Русокастро разкри ценни венециански монети

Съкровището на хан Кубрат е най-голямото ранносредновековно съкровище, открито до този момент в Европа. То е съставено от златни и сребърни предмети с обща тежест 76 кг, които красноречиво илюстрират изключителната икономическа мощ на държавата на хан Кубрат, известна в историческите извори като "Велика България".