/ netinfo
Кралевското съкровище и най-старото злато в Европа от Варненския халколитен некропол ще бъде изложено в Археологическия музей на Бургас в Нощта на музеите. Тракийското съкровище от с. Кралево в открито през 1979 година в гроб на висш аристократ, живял през 3 век пр. Хр. След кремация останките му били събрани в позлатен съд и положени в могилата, заедно с дарове от злато, сребро, керамика.

Цялото съкровище се състои от 47 златни апликации с емайл, начелник, златни плочки с изображения на грифони, медальони с изображения на Херакъл, обеци, гривни за ръце, украса от сбруя на кон. 


Второто златно съкровище, което ще може да бъде видяно в Археологическия музей, гостува в Бургас за второ поредно лято поради големия интерес и многократните запитвания на посетителите. Признатото за най-старото злато в Европа е открито в т. н. Гроб № 36 от Варненския халколитен некропол.

Според изследване в Оксфордската лаборатория намерените златни предмети се датират от 4600-4400 г. пр. Хр. Интересното при Гроб № 36 е, че в него не е намерен скелет, а символично са погребани както чисто женски, така и чисто мъжки атрибути.

Най-вероятно в този гробен комплекс са събрани одежди, украшения и инсигнии на 5-членно владетелско семейство, от които само златните предмети са 857 с общо тегло 0.789 кг.

Двете изложби ще бъдат открити на 19 май, от 18.00 часа.