/ РИМ-Бургас
Световноизвестното Вълчитрънско златно съкровище идва за пръв път в Бургас за тазгодишната Нощ на музеите. Изложбата с него ще бъде открита в 18.00 часа на 18 май, в зала „Трезор“ на Археологическия музей (на улица „Богориди“ 21).

С военни почести Бургас посрещна много важни документи (СНИМКИ)

Нейни организатори са Регионален исторически музей Бургас и Регионален исторически музей Плевен, чиято собственост са експонатите. Вълчитрънското съкровище ще гостува в града през целия летен сезон, стана ясно от пресцентъра на културната институция.

Бургас посреща Търновската и Сребърната конституция

Това е най-голямото тракийско златно съкровище, открито до този момент в страната. Съставено е от девет съда с чистотата на златото 88% и обща тежест 12.5 кг, само единият от предметите е с тежест 4.5 кг. Те са от края на бронзовата епоха 1600-1200 години преди Христа.

Това е периодът на така наречената „Микенска Тракия“, за която разказва Омир в „Илиада“. Предполага се, че златните съдове са използвани в култовите практики на тракийските царе-жреци. Съкровището е открито през 1924 година край днешното село Вълчитрън, Плевенско.