Снимка: Дарик радио Бургас
Снимка: Дарик радио Бургас
Бургас посрещна Търновската конституция с военни почести пред стотици бургазлии и гости на града, които се събраха в Морското казино, за да видят отблизо един от най-важните документи в историята на страната ни. Експозицията, в която е включена и Сребърната конституция на България, както и различни предмети, свързани с двата безценни документа, беше открита от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Изложбата е факт благодарение на бургаските депутати от парламентарната група на ПП ГЕРБ. Бургас е третият български град, в който книжата се излагат пред широката общественост – след София и Велико Търново. Изложбата ще остане в града ни до 8 май и ще е с вход свободен. Посветена е на 140-тата годишнината от приемането на Търновската конституция.
 

Снимка: Дарик радио Бургас

„Организирахме тази изложба, за да могат повече xора да се докоснат до конституциите. Трябва да предаваме на децата си, че имаме славна история и всеки  да я знае и да се гордее с нея. Надявам се, че много бургазлии ще посетят експозицията. Когато съм близо до нея аз винаги се вълнувам. Българският народ е мирен народ, пише в конституцията. Той обича свободата, затова и в нея остават думите на Марко Балабанов: всякой става свободен, щом стъпи на българска територия. В конституцията не са забравени и заветите на Левски“, заяви Караянчева.
 

с

Тя благодари на народните представители Ивелина Василева, Диана Саватева, Жечо Станков, Ася Пеева, Галя Желязков и Димитър Бойчев. „Моментът наистина е изключително тържествен и вълнуващ. За нас е чест, че Бургас може да приюти тези реликви. Поздравявам лично госпожа Караянчева, че откликна на нашата идея. Благодарим и на община Бургас, Националният литературен музей и Държавния архив. Както стана ясно, Търновската конституция в своя оригинал присъства само в три български града. За нас е гордост, че Бургас е сред тях. Пожелавам на всички да усетим енергията и силата на тези документи“, каза Ивелина Василева.

д