плаж Сардиния
плаж Сардиния / netinfo
Идеята на общинския съветник е свързана с искането на над 1200 бургазлии да се ограничи достъпа на голи мъже и жени по гърди на обществената ивица
Плаж „Атанасовска коса – 2” да стане обособена зона за нудисти като за целта се поиска от държавата да бъде прехвърлен на Общината. Тази докладна ще внесе в местния парламент общинският съветник и председател на Комисията по туризъм - Живко Табаков.

ж
пресцентър

Предложението му е свързано с искането на над 1200 бургазлии за по-строго спазване на Наредбата за обществен ред и сигурност и ограничаване на достъпа на чисто голи мъже и жени по голи гърди на ивиците в Бургас като обществено място.
С три аргументирани искания и конкретни предложения за решаване на този дългогодишен проблем Инициативен комитет стартира подписка, която за броени дни успя да привлече стотици граждани срещу излагането на интимни части на обществените плажове в Бургас. По думите на председателя на Местната гражданска инициатива "Не на голите на плажа" - Нели Тончева, поставянето на забранителни табели с посочен на телефон за сигнали на граждани за лица с девиантно поведение, санкционирането на нарушителите и обособяването на зона за нудисти, която да е далеч от обществените плажни зони, добре оградени и с обозначителни табели ще е вариант решаването на проблема. Това ще гарантира спокойствието на мнозинството плажуващи и най-вече ще е защита за деца и подрастващи. Исканията на МГИ се позовават на сега действащите наредби и на Европейската конвенция за правата на човека.

Нели Тончева
netinfo



Председателят на общинската комисия по туризъм Живко Табаков е категоричен, че въпроса за моралните норми на поведение на обществени места е регламентиран в чл. 3, ал. 6 от настоящата Наредба за опазване на обществения ред на община Бургас: Ако голотата на плажа бъде счетена като непристойно поведение, то нека бъдат приложени съответните санкции коментира Табаков, но изрази съмнение, че ще има кой да прилага контрола.  

„Нудизмът в България не е регламентиран със закон. Това значи, че той нито е разрешен, нито е позволен. За нудистите няма изрични забрани със санкции, защото в Закона никъде не е посочено как трябва да изглежда външния вид на човек, който посещава плаж. Така, че не намирам за редно тези хора да бъдат глобявани. А и не смятам, че ако Общински съвет приеме подобна Наредба, то последващият контрол ще бъде упражняван адекватно”, коментира още Табаков. Той е на мнение, че най-разумното решение на проблема е Община Бургас да поиска от държавата стопанисването на плаж „Атанасовска коса – 2”, където да се обособи зона за нудистите. 
По думите на Нели Тончева предложение за обособяване на плаж за нудисти е добро, но идеята на Местната гражданска инициатива не е да намери решение на проблема за нудистите, а местната власт да вземе отношение по въпроса с хората, които по различни причини показват интимните си части на обществени места.
"Не мисля, че истинските нудисти са тези, които създават дискомфорт на плажуващите на градската ивица. Те самите подчертават, че следват основен принцип да не почиват на обществен плаж, на който плажуват "текстилци" /хора с бански/. Но има хора, които дали от суета или поради други причини не се съобразяват със заобикалящата ги среда и смущават мнозинството около себе си. Ето защо ние предлагаме мерки в пакет, от които биха спечелили всички", коментира Нели Тончева.

не на голите по плажа
netinfo


В някои черноморски общини, именно чрез Наредбата за обществен ред и сигурност, голотата на обществени места, каквото представляват градските ивици е наказуемо поведение, за което се прилагат финансови санкции. 

Живко Табаков подчерта, че въпросът за нудизма е бил разискван многократно, докато е бил съветник на министър Николина Ангелкова. Една от възможностите за регламентация на този вид плажуване касае промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие в частта групиране на плажовете, където да бъде посочено, че определена група хора могат да плажуват по определен начин.