Да се създаде сдружение с нестопанска цел "Фонд за развитие на Летище Бургас". Това предложение обяви кметът на Поморие Иван Алексиев.

По думите му и досега общините в Бургаски регион са заделяли суми за реклама на Южното Черноморие, както и концесионерът „Фрапорт”, който се е опитал да регистрират Алианс Българско Черноморие, за да събира пари от общините и бизнеса за реклама, но тази регистрация не е факт.

„Затова предлагам ние - кметовете на 13-те общини в региона, да създадем това сдружение с нестопанска цел, с което ясно да заявим, че искаме тези пари да отиват за закупуване на авиолинии. Ще водим преговори с авиопревозвачите и ще поставим условията на "Фрапорт" как да работи", заяви кметът Алексиев.

Затварят Летище Бургас за три седмици

За да работи този фонд обаче са необходими средства. Затова предложението е морските общини да внасят във фонда по 2 лв. от глава на населението или общата сума възлиза на 638 230 лева.

Тези средства ще бъдат отделени от туристическия данък. Със средства във фонда - 70 000 лева, ще участват и общините във вътрешността на Бургаска област. Предложението е със свои суми във фонда да участват и общините Сливен, Ямбол и Стара Загора - 196 000 лв.

С всички тези постъпления общата сума във фонда нараства до 904 581 лева. „Един полет е 200 000 евро, а не 500 000, както твърдят концесионерите. С ресурса ние осигуряваме два полета.

БГНЕС

С този, който има в монета до летището в Лутън, стават три до момента. „Фрапорт” с увеличението на летищните такси, което е в ход, може да участва във фонда с 200 000 лв., както и държавата в лицето на „Слънчев бряг” АД също с 200 000 лв.", обобщи Алексиев.

По думите му парите от държавата трябва да дойдат от концесионните такси. Летище Бургас се намира на територията на две общини. Сградите са на територията на Община Бургас, а пистите на територията на Община Поморие.

„Ние не искаме тази такса в бюджета на общината, а държавата да отдели 200 000 лева като по този начин, с парите от "Фрапорт" - още 200 000 лв., се осигурява още един полет. Turkish Airlines имат огромното желание да стъпят на Летище Бургас. Чрез генералния консул на Турция ще започнем преговори авиокомпанията да се базира тук”, обяви кметът на Поморие.

По думите му по този начин на Летище Бургас могат да бъдат базирани пет авиокомпании, които да осигурят полети седем дни в седмицата. Юристи вече са изготвили устава на Сдружението „Фонд за развитие на Летище Бургас”.

Предстои предложението на бъде изпратено до кметовете на общините, които ще участват със суми във фонда и до председателите на общинските съвети. Ще бъде предложено председател на фонда да бъде кметът на Бургас Димитър Николов.

Сдружението трябва да бъде регистрирано до края на март, тъй като през април започва чартърната програма. Тогава могат да започнат и преговорите с авиокомпаниите.
„Не искаме разваляне на концесията с "Фрапорт", а "Фрапорт" да работи така, както работи по другите летища”, заключи Алексиев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС