/ Thinkstock/Getty Images
Тодор Георгиев
100000
Тодор Георгиев
  • Тодор Георгиев
Капиталът на „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“ ЕАД ще бъде увеличен със 120 000 лева. Това да стане с емитирането на 1200 броя нови акции на тази стойност, които ще бъдат придобити от държавата чрез бюджета на Министерството на енергетиката. Това реши Министерският съвет на редовното си заседание.
 
Служебното правителство вдига капитала на Бургас-Александруполис

Тези пари са „предназначени за издръжка на проектната компания, както и за обезпечаване на финансовите ангажименти на дружеството като акционер в международната компания „Транс Болкан Пайплайн Б. В.“, регистрирана в Амстердам, Холандия“, пише в съобщение на правителствения пресцентър до медиите.  България се отказа от строежа на петролопровода през 2011 година.

Въпреки това, българското дружество продължава да гълта пари и същата сума е гласувана на същата дата миналата година, показва справка. Тогава стана ясно и, че правителството е приело предложението на гръцката страна дружеството да продължи да съществува като основа за бъдещи съвместни проекти. 

Тогава финансовият министър Владислав Горанов обяви, че разходите са преценени като пренебрежимо малки да продължи дружеството да продължи да съществува като основа за бъдещи проекти между България и Гърция, твърди информационният сайт offnews.bg. „Това е прецедент“, коментира за Дарик докторът по икономика Тодор Георгиев.

Той прогнозира, че тръбопроводът никога няма да бъде построен, заради променената конюнктура на петролния пазар и тези пари се отпускат заради клаузи от договора за създаването на проекта с руско, гръцко и българско участие, но изрази недоумение защо страната ни се отказа да излезе от него през 2016 година.

Чуйте интервюто с него в звуковия файл: