/ Снимка: Лалка Димитрова
Магистратите за инцидента: Дръзко и укоримо. Присъдата произнесена година след смъртта на Константин
Бургаският апелативен съд потвърди изцяло присъдата от 4 г.затвор за 60-годишния Кирил Георгиев, който с "Шевролет"-а си уби на място ученик на пешеходна пътека до с. Атия. Решението бе огласено днес - точно в деня, в който се навършва година от смъртта на 16-годишния Костадин, възпитаник на гимназията по туризъм в града.

Джип помете 16-годишен младеж на пешеходна пътека

Подсъдимият бе признат за виновен, затова че нарушил правилата за движение и по непредпазливост блъснал момчето на пешеходната пътека, в момента, в който то пресичало, за да отиде на автобусната спирка.Магистратите определят поведението на водача в конкретната ситуация, като "небрежно и дръзко, и в същата степен обществено укоримо".

След дъжд - качулка: След трагедията, на мястото бе издигната пасарелка
АПИ

„Настъпилото произшествие е по изключителна вина на подсъдимия. Заключението на тройната автотехническа експертиза сочи, че водачът е управлявал автомобила си с превишена за участъка от пътя скорост - 95 км/ч при разрешена 60 км/ч.

Вещите лица са констатирали, че ако Кирил се е движил с указаната скорост, е имал възможност да види своевременно пресичащия младеж и да намали или да спре автомобила, като по този начин е щял да предотврати фаталния удар“, се посочва в становището на възивната инстанция.

Протестиращи блокираха пътя за Созопол

Лошите метеорологични условия, намаляващи видимостта са изисквали повишено внимание от страна на водача, дори по-ниска от допустимата скорост на движение, подчертават магистратите. И допълват, че: Подсъдимият е познавал добре този пътен участък, тъй като е пътувал по него ежедневно и е следвало да се съобрази с всички знаци, маркировки и органичния, както и обичайното движение на пешеходци в този времеви интервал.

Над кръстовището за Атия ще има надлез

Допуснатият инцидент се отличава с изключително висока степен на обществена опасност, се казва още в съдебното решение. „Тези престъпления бележат значителна динамика в последно време и прекършват живота на млади хора, поради което обществото е изключително чувствително към този род деяния и проявява активност чрез създаване на граждански организации свързани със защита децата на пътя“, пише в решението на Апелативен съд-Бургас.
 
То не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.