Паметникът на Петя Дубарова до този на Христо Фотев
Паметникът на Петя Дубарова до този на Христо Фотев / Станимир Димитров

24 скулптури ще участват в Националния конкурс за изграждане на паметник на поетесата Петя Дубарова. Всички произведения са изложени в Бургаската художествена галерия „Петко Загорски”. За тях, всеки може да гласува на място,  в специална урна или на сайта www.dubarovamuseum.com.  Избраната скулптура ще бъде оповестена на 28 януари след заседание на 7-членно жури, чиито седми член се явява обществеността на Бургас.

На 27 януари, отново в бургаската галерия „Петко Загорски”, творците, стигнали до финалния избор на паметника, ще имат възможност да представят  творбите си пред журито и пред всички граждани.  48 скулптора са се явили в предварителния избор на макет, но поради неспазване на сроковете до финал са стигнали 24 творби.

Паметникът на Петя ще се намира до добре познатата на бургазлии  „Бяла чешма ” в Морската градина. Там е разположен и монумента на Христо Фотев. Според членове на журито, по този начин ще се получи своеобразен поетичен триъгълник, които включва и паметника на Александър Пушкин.