/ Пресцентър
Днес в старото гръцко училище в Ахтопол бе открита експозицията от десетото издание на Лятна академия и симпозиум на НХА. Сред участниците, чиито творби са представени в нея, са преподаватели и студенти от Национална художествена академия, България, Централна академия за изящни изкуства, Китай, както и гости от Залцбург, Германия.

„Лятната академия на НХА, този симпозиум по скулптура и дърво, е една от най-престижните инициативи, които националната художествена академия провежда през последните десет години. Десет години са достатъчни, за да очертаят мащаба на това събитие и мястото, което тази скулптурна панорамна експозиция на открито заема в полето на съвременната българска скулптура“, коментира доц. д-р Бойка Доневска, зам.-ректор на НХА.

Доброволци организират почистване на брега на юг от Синеморец

„Тази експозиция показва различни творчески проблеми, тъй като импровизацията на място отваря широко поле за експеримент, а включването на колеги с различен художествен почерк създава една характерна биологична среда.

Ако е вярно твърдението, че една творба е психологически двойник на своя създател, то ние наистина сме постигнали една прекрасна скулптурна галерия, която носи отпечатъка на толкова различни и в същото време толкова значими български и чужди автори“, допълни още Доневска, като благодари на десетките участници в събитието и неговите организатори – проф. Митко Динев и проф. Петър Бонев.

„Тази юбилейна десета годишнина е една малка част от дългия път на сътрудничество, който трябва да се измине от община Царево, кметство Ахтопол и НХА. Творбите стават все по-добри, все по-интересни и ние се радваме, че те допринасят за красивия облик и уникалната атмосфера на Ахтопол“, сподели Станислав Димитров, кмет на град Ахтопол, който поздрави участниците и обеща по-широко и по-амбициозно сътрудничество в бъдеще.

Припомняме, че Международната лятна академия и симпозиум по скулптура към НХА се провежда в Ахтопол и през годините се утвърждава като едно от най-значимите художествени събития по Южното Черноморие. Събитието се организира с подкрепата на община Царево и кметство Ахтопол.