Общината към спортните клубове: Без насилие, иначе...
Общината към спортните клубове: Без насилие, иначе... / Снимка: Лалка Димитрова

"Община Бургас и местният парламент осъждат проявите на насилие от треньори и спортни кадри към състезатели"- Това се казва в специална декларация, подписана от зам.-кмета д-р Лорис Мануелян, председателят на Постоянната комисия по младежта и спорта към Общинския съвет Калчо Белов, както и всички нейни членове. Тя е изпратена до всички клубове в региона. Реакцията бе провокирана, след като видеооператор от местна кабелна телевизия засне как треньорката по художествена гимнастика Елена Симеонова дърпа ушите на състезателка. Видеото предизвика лавина от остри коментари в социалната мрежа.
„Единодушната позиция на подписалите декларацията е, че целта на спорта е не само постигане на индивидуална дисциплина, резултати, получаване на отличия, но той е средство, особено по отношение на подрастващите, за възпитаване на морал, етика и за изграждането им като личности", се посочва в документа. От местната власт призовават бургаските клубове да спазват стриктно нормите на спортната етика и морал във вътрешните си взаимоотношения.
„При наличие на следващ сигнал за подобни прояви на насилие, няма да се поколебаем да сезираме компетентните органи и институции", се казва в декларацията.