/ iStock/Getty Images
В Бургас има огромни проблеми във ВиК сектора, които са натрупани с години. Те ще бъдат решени трудно в кратки срокове, но мисля, че можем да поставим поне началото.

Това заяви областният управител на област Бургас Пламен Янев, който пое поста от проф. Мария Нейкова след решение на кабинета от края на миналата седмица.

Заради ремонт на язовир „Ясна поляна“: Спират водата в няколко села в Бургаско

"На първо време казусът с яз. "Ясна поляна" трябва да бъде разрешен законосъобразно. Да бъде изпълнен така, че не само да има дългосрочно решение за Южното Черноморие, но и качеството на водата да бъде на необходимото ниво", заяви Янев.

'"От предходния областен управител има насрочено заседание на ВиК Асоциацията. На него ще поискам вкарването на извънредна точка, с която да се приеме един от седемте варианта на местното ВиК дружество за намаляване на цената на водата. В тази връзка ще потърся подкрепа от всички кметове. Следващият четвъртък ще ги поканя на закрито заседание. За мен последното повишение в цената на водата в Бургаско е неоснователно. То беше коригирано от КЕВР веднъж заради забележки към различни процедури на ВиК Бургас. Според мен цената може да бъде намалена с много над 21 стотинки", каза Янев.

Той допълни, че са налице трудности пред изпълнение на проекта за спешна реконструкция на пречиствателната станция на яз. "Ясна поляна".

"Дейностите са спрени от две седмици, заради което може да имаме проблеми с изпълнителя, тъй като договорът по обществената поръчка се нарушава. Самата документация по проекта, постъпил в Областна администрация, трябва да се преразгледа", посочи Пламен Янев.

Той изрази надежда, че до месец обществената поръчка за събарянето на незаконни постройки на територията на парк "Росенец" ще бъде обявена.

"Само веднъж до момента е обявена обществена поръчка, за която не е имало кандидати. Сумата за предвидените дейности по събаряне на постройките е индексирана според инфлацията, така че се надяваме този път кандидати да има", каза още Янев.

Проблемът с основното пречиствателно съоръжение на яз. "Ясна поляна" бе оповестено през декември 2022 година. Тогава стана известно, че е налице риск от пропадне на критичната инфраструктура и има опасност Южното Черноморие да остане без пречистена питейна вода. Липсата на средства за спешен ремонт доведе до обявяване на бедствено положение, което даде възможност за финансиране на дейностите по укрепване да се кандидатства към Фонда за бедствия и аварии. След отпускането на средствата в началото на юни тази година областният управител проф. Мария Нейкова обяви, че ремонтът започва. Плановете бяха за времето на изпълнението му водоснабдяването към редица общини в Бургаско да бъде спирано по два непоследователни дни от седмицата.

Към момента няма официално разяснение за точната причина за спиране на дейностите по укрепването, но днес Пламен Янев посочи следното: "Тези две спирания на водата, тоест тези, които оставаха до пълното укрепване, нямаше да доведат до повече неприятности, отколкото в годините, когато не е имало такава дейност. И в момента редица населени места се оплакват от режим на водата, аварии и така нататък. Никой не знае дали това укрепване, извършено до момента, ще издържи докато ВиК Бургас отново възобнови дейностите".
Станимир Димитров/БТА