На 20 юни ще бъде спряно водоподаването в няколко населени места на територията на Бургаска област заради строително-монтажни работи за временно укрепване на носещата конструкция на резервоара за питейна вода на язовир "Ясна поляна".

От 7:00 до 19:00 часа без вода ще бъдат абонатите в Средец и дванайсет села. Възможни са и аномалии във вилните селища "Дюни", "Свети Тома", Аркутино, както и в Лозенец, Синеморец, курортните градовете Приморско, Китен, Царево и други, съобщиха от ВиК-Бургас.

Министър Цеков нареди: Пътните управления и ВиК да помагат по места след поройните дъждове

Водоснабдяването ще се нормализира на 21 юни. Припомняме, че заради ремонта на язовирната конструкция по два дни в седмицата се спира водоподаването в населени места в общините Созопол, Приморско, Царево и Средец.

Ремонтно-укрепителните дейности се налагат заради силно амортизираната конструкция на съоръжението, изградено през 1973 година. По последни данни наличният обем в язовир "Ясна поляна" е 32,320 млн. кубични метра вода.

От Областна управа посочиха, че населението ще бъде информирано от оператора ВиК за предстоящите спирания на водоподаването по населени места. Целта на ремонта е да се реализират укрепителните дейности, без да се нарушава качеството на водата. 

Ремонтът на конструкцията на резервоара за питейна вода на язовир "Ясна поляна" започна в началото на юни и ще продължи два месеца.
Галя Тенева, БТА