Никакъв „взрив” не е имало
Никакъв „взрив” не е имало / EVN

Трафопостът на улица „Дебелт" в Бургас, в който повечето медии оповестиха, че е имало „поредица от мощни взривове" е технически аварирал и няма нищо общо с каквато и да било експлозия. Причината е тривиална техническа авария, съобщиха от електропреносното дружество EVN.

Истината е следната - аварията е станала снощи, но далеч не в полунощ и категорично не е имало какъвто и да било взрив или нещо, което да прилича на експлозия, както щедро беше оповестено по сутрешните блокове на централните телевизии и почти всички информационни интернет страници. Причината за това се оказа съобщение от пресцентъра на Областна управа, в което думата „взрив" се повтаря няколко пъти.

От ЕVN уточниха, че става въпрос за два изгърмели прекъсвача. При опит схемата за захранване да бъде прехвърлена на други два, се е получила втора авария, но звукът е бил силен пукот и нищо повече. Захранването е било възстановено към 1.30 часа след полунощ, казаха от пресцентъра на компанията. Ролята на тези прекъсвачи е именно да изключват при по-голяма опасност, което и са направили.

За да бъде напълно възстановена нормалната работа на схемата, днес екипи ще изключат за няколко часа електроснабдяването на домакинствата, свързани с трафопоста. От EVN обещаха да се постараят това да трае максимално кратко.